Câte au fost anul trecut într-o lună, atâtea sunt anul acesta într-o zi. E vorba de cererile arădenilor pentru pensionarea anticipată. „Săptămâna trecută au fost depuse nu mai puţin de 200 de cereri de pensionare anticipată, adică 40 pe zi, în condiţiile în care înainte preluam 40-50 de cereri pe lună” – spune Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii (CJP)Arad.
Numărul mare al dosarelor de pensionare anticipată depuse la CJP, de la începutul acestui an, se datorează faptului că, în ultimele şase luni din 2010, pensionarea anticipată a fost îngheţată. Toţi arădenii care îndeplineau, în această perioadă, condiţiile de pensionare anticipată s-au înghesuit acum la ghişeele Casei de Pensii pentru depunerea actelor. Dar nu toţi îndeplineau condiţiile de pensionare anticipată. „La depunerea dosarelor, colegii mei le spun oamenilor dacă se pot pensiona sau nu. Am avut o situaţie când, după vechea lege, o doamnă se putea pensiona anticipat în ianuarie, dar după noua lege, se poate pensiona doar în aprilie” – exemplifică Mihaela Vasil.
Există, însă, şi situaţii când noile prevederi legale sunt în avantajul oamenilor. Directorul CJP precizează: „Pentru a beneficia de pensie anticipată fără penalizare, o persoană trebuie să aibă doar opt ani peste stagiul complet de cotizare, faţă de zece ani – cât era înainte. Sunt oameni care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, care nu s-au pensionat anticipat anul trecut, iar acum se pot pensiona fără penalizare”.
Cea mai importantă modificare adusă de noua lege a pensiilor se referă la vârsta de pensionare a femeilor. „Aceasta creşte, treptat, la 63 de ani, până în anul 2030. Odată cu creşterea vârstei de pensionare, creşte şi stagiul de cotizare astfel încât, în 2030, stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani” – subliniază Mihaela Vasil.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!