Rezultatul moţiunii de cenzură a fost foarte strâns, la cele 228 de voturi „pentru” trebuind să se adauge încă opt, adică exact voturile celor şapte parlamentari aradeni de la PDL, plus cel al deputatului UDMR. Toţi au votat împotrivă, respectând respectând disciplina de partid. Declaraţiile lor de după aflarea rezultatului votului au avut acelaş numitor : convingerea că măsurile, dureroase pentru populaţie, sunt absolut necesare pentru ieşirea României din criză. Ca şi după întâlnirea de la Snagov, parlamentarii PDL spun că Guvernul trebuie să treacă imediat la reforme şi restructurări reale, la descentralizare şi desfiinţarea agenţiilor devoratoare de bani, care nu pot să îşi justifice existenţa.Deasemenea, spun ei, este necesară restructurarea administraţiilor locale, care sunt supradimensionate din punct de vedere al personalului. De cealaltă parte, parlamentarii arădeni din opoziţie sunt convinşi că următoarea motiune de cenzura va determina cu siguranţă căderea Guvernului Boc, mai ales că la acea oră oamenii vor fi primit deja salariile şi pensiile diminuate, iar furia populaţiei se va manifesta cu mult mai mare vehemenţă
Parlamentarii PDL spun la unison că rezultatul era previzibil, dar recunosc că nu se aşteptau să fie atât de strâns. Ei explică „defecţiunile” din arcul guvernamental prin faptul că parlamentarii PDL care provin din alte medii decât cel politic nu prea ştiu ce este disciplina de partid şi, nefiind convinşi de necesitatea măsurilor din punct de vedere economic, au votat afectiv. Cu toate acestea, spun ei, după părerea lor cei care au votat moţiunea nu ar trebui excluşi, pentru că Guvernul are şi aşa o majoritate destul de fragilă şi pentru că unii din ei au susţinut că au votat pur şi simplu din greşeală, nefiind familiarizaţi cu sistemul de vot cu bile, destul de complicat pentru neiniţiaţi. În plus, unii dintre ei provin de la sindicate şi era foarte greu să le ceri să voteze contra revendicărilor acestora.Ca un indiciu despre ce va urma în perioada următoare, toţi au pomenit de o viitoare remaniere a Guvernului. Inclusiv preşedintele lor, Gheorghe Seculici, este de părere că „se va putea face o remaniere obiectivă, pe baza unor analize riguroase, nu sub presiunea manifestărilor de stradă, alimentate de o opoziţie iresponsabilă, care nu are nicio soluţie concretă, dar vrea să arunce ţara în haos”
Glonţul următor
De partea cealaltă, deputatul Calimente spune că moţiunea ar fi trecut dacă Guvernul nu ar promis UDMR-ului, cu o seară înainte de vot, conducerea Radioului, Televiziunii şi OPC-ului !„Cu toate ameninţările, şantajul şi mârşăviile puse la cale cu UDMR, le-a trecut glonţul pe la ureche. La toamnă, însă, când oamenii vor fi disperaţi, pentru că şi-au primit pensiile şi salariile tăiate, vor primi glonţul în plin. Mai mult, se vor înmulţi şi propriii lor parlamentari care se vor convinge că Băsescu şi Boc îi duc într-o direcţie greşită, că i-au minţit şi i-au determinat să voteze contra pensionarilor şi celor cu salarii mici.Cunosc mulţi oameni de ispravă dintre ei şi ştiu că ar fi votat moţiunea dacă nu ar fi fost speriaţi de minciunile lui Băsescu şi Boc”.
Au votat contra moţiunii
Deputaţi: Adrian Nitu, Iustin Cionca, Claudia Boghicevici, LucianTipei, Marius Gondor (PDL), Farago Peter (UDMR). Senatori: Ovidiu Marian, Constantin Igas – PDL.
„Dacă miniştrii mai vor susţinerea partidului, să treacă imediat la restructurări”, Ovidiu Marian.
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!