ARAD. O poveste cu transferuri, cu jucători de fotbal, cu scandal, contestații și intervenții. O poveste despre fotbal, în care nu sunt implicați jucători profesioniști ci copii. Elevi de gimnaziu arădeni pentru care fotbalul e mai mult un hobby decât un țel în viață. Și totuși decizia lor de a schimba clubul la care au jucat câțiva ani în favoarea altuia a ieșit cu scandal și a ajuns în justiție. Riscă chiar să nu mai poată juca timp de doi ani în nici o competiție, deoarece transferul de la un club la altul s-a dovedit a fi mai dificil decât și-au dorit toți cei implicați: părinți, copii, Asociația Județeană de Fotbal Arad (AJF), cele două cluburi (Atletico Arad și Club Sportiv Viitorul Arad).
Începutul poveștii
Și ca orice poveste și aceasta are intriga ei, acea scânteie care declanșează toată acțiunea ulterioară: plecarea antrenorului, Norbert Josza, de la Atletico, către Cubul Sportiv Viitorul. O parte din copii pe care i-a antrenat au decis să plece cu el la noul club, pentru că spun părinții „s-au obișnuit cu el, le place cum antrenează”. Unii s-au răzgândit ulterior, alții au rămas fermi pe poziție. Șase dintre ei (toți învârstă de până la 12 ani) au făcut front comun pentru a obține dreptul de a se legitima la un alt club. Până acum nu au reușit.
Labirintul regulamentelor
Până la data depunerii cererilor de încetare a legitimării la clubul Atletico de către părinți (reprezentanții legali ai copiilor) la AJF, 05.09.2014, regulamentul permitea ca jucătorii în vârstă de până la 12 ani să poată cere, prin reprezentanții lor legali, încetarea legitimării la clubul respectiv și legitimarea la un alt club în prima perioadă de transfer. În aceeași zi, însă (coincidență puțin ciudată), la București, se întrunește Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal (FRF) care decide să fie completat articolul cu pricina (art.20.4 lit.b din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal) cu următoarele cuvinte: „în urmă cu mai puțin de un an”, adică cei cu o vechime mai mare de un an nu mai pot solicita acest transfer. Și cum deciziile acestui comitet, ne spune Vasile Rad, secretar general al AJF Arad, sunt puse conform legii în aplicare imediat, cererile copiilor au fost refuzate. Hotărârea forului local a fost emisă în 25 septembrie și a ajuns în mâinile părinților în 3 octombrie. Nemulţumiţi, aceştia au făcut recurs, prin reprezentantul lor legal, pe 7 octombrie, la 4 zile de la primirea deciziei. Recursul, însă, nu a fost luat în calcul pentru că, tot Vasile Rad precizează, „conform regulamentului, recursul se plătește cu 180 lei, taxă care nefiind achitată la timp, recursul nu a fost analizat”. Totul s-a complicat mai mult pentru că a fost înaintată o acțiune și în instanță, care însă a fost respinsă.
Ce e de făcut
Cei de la AJF spun că, în aceste condiții, transferul celor mici se poate face prin acordul dintre cluburi la cererea, în acest caz, a clubului Viitorul către Atletico, în perioada legală de transferuri și cu posibilitatea ca clubul unde au jucat până acum să solicite plata unei grile de formare – promovare. O grilă pe care părinții nu par dispuși să o achite pentru că „am plătit tot, taxa lunară, echipamente, deplasări. Părinții au pus banii pentru tot”, susține avocatul părinților, Otilia Narsesovici. La acest punct, chiar și reprezentantul clubului Atletico, Alexandru Meszar, confirmă că nu se pune problema acestei grile. Dar, așteptăm o cerere oficială de la CS Viitorul, în perioada următoare de transferuri (n.r.: începe în luna ianuarie 2015) pentru a putea lua în calcul plecarea copiilor”.
O asemenea cerere a mai fost formulată, pe 9 octombrie, dar a primit răspuns negativ pentru că a fost făcută în afara perioadei de transfer. Până la următoarea sesiune de transferuri, Alexandru Meszar afirmă că cei șase băieți trebuie să se prezinte la antrenamente pentru a nu risca amenzi sau chiar suspendarea, care poate ține de la 2 luni la 2 ani. Au fost trimise chiar notificări oficiale părinților și copiilor în care se specifică negru pe alb „în cazul în care jucătorul nu se prezintă la programul echipei vom fi nevoiți să demarăm procesul de suspendare a jucătorului conform ROAF și ROI”. Regulamente de ordine interioară care nu le-au fost aduse la cunoștință părinților, dar, spun atât reprezentanții AJF, cât și cei de la Atletico, sunt afișate pe site-ul clubului și părinții puteau să le consulte înainte de accepta legitimarea la acest club.
Unde e fotbalul în poveste?
Și în tot acest timp, cei șase băieți, unii dintre ei foarte buni la fotbal, spun cunoscătorii, nu pot juca și nu se antrenează. Pentru că nu vor cu un alt antrenor, iar cel preferat e acum la un club unde ei nu pot ajunge. De ce? Pentru că există niște regulamente pe care cu siguranță ei nu le prea înțeleg. Pentru că sunt niște orgolii de oameni mari care fac din acest hobby al lor un lucru foarte complicat. Ei nu pot juca liberi decât pe maidan, pentru că sunt prinși în mrejele regulamentelor ( nu a contractelor nici) care le interzic această plăcere și poate îi îndepărtează de o posibilă carieră. Și ei nici măcar nu au drept de semnătură pe această poveste care este a lor, dar o scriu alții.
Conducătorii celor două cluburi, pentru necunoscători, sunt rivali mai vechi: Alexandru Meszar, manager general la UTA Bătrâna Doamnă, și Giovanni Catanzariti, fostul președinte al defunctei FC UTA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!