Curtea de Apel Timişoara nu poate cădea de acord asupra sentinţei în cazul celor doi poliţişti de la Secţia Micălaca condamnaţi, în urmă cu exact un an, de Tribunalul Arad la 5, respectiv 6 ani de închisoare cu executare pentru că ar fi luat şpagă 50 de lei şi două aparate de cafea. Dosarul s-a dovedit a nu fi simplu pentru completul de doi judecători de la Curtea de Apel Timişoara, deşi la Arad cauza s-a tranşat rapid, iar sentinţa a căzut ca un trăznet asupra poliţiştilor.
Cauza a ajuns la Timişoara după ce poliţiştii au atacat decizia Tribunalului Arad cu apel. După mai multe înfăţişări la Curtea de Apel, a venit şi ziua pronunţării sentinţei: 23 noiembrie. Însă, stupoare, niciunul dintre cei doi judecători care au format completul de judecată nu au putut cădea de acord asupra unei hotărâri comune. Nu ştim ce a hotărât un judecător şi ce a hotărât celălalt, cert este că s-a cerut constituirea unui complet de divergenţă. Ce înseamnă acest lucru? În fapt, completului de doi judecători i se va alătura un al treilea judecător. Teoretic, cel de-al treilea judecător va face diferenţa în ceea ce priveşte sentinţa şi va putea produce o surpriză de proporţii. Următorul termen în această cauză, care va fi judecată de completul de divergenţă, va avea loc în 7 decembrie.
În urmă cu un an de zile cei doi poliţişti au primit ani grei de închisoare cu executare pentru 50 de lei şi două aparate de cafea. „Panda Cornel Sorin, fără antecedente penale, este condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită la pedeapsa închisorii de 6 ani. Condamnă pe inculpatul Panda Cornel Sorin pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la pedeapsa închisorii de 1 an. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Panda Cornel Sorin după cum urmează: aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare, inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 4 luni închisoare în regim de detenţie. Condamnă pe inculpatul Belei Adrian, studii superioare, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, la pedeapsa închisorii de 5 ani. Condamnă pe inculpatul Belei Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, la pedeapsa închisorii de 1 an. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Belei Adrian după cum urmează: aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare, inculpatul urmând a executa pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 4 luni închisoare în regim de detenţie”, s-a arătat în sentinţa Tribunalului Arad.
Ce au făcut cei doi poliţişti?
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în dimineaţa de 5 mai 2015, în jurul orei 6.00, în timp ce cei doi poliţişti – Panda Cornel şi Belei Adrian – îşi exercitau atribuţiile de serviciu şi au oprit în trafic un microbuz care transporta aparate de cafea marca Saeco. După ce au verificat actele transportului, cei doi poliţişti s-au dus la Secţia de Poliţie din Micălaca împreună cu şoferul microbuzului. Aici conducătorul le-a dat oamenilor legii două aparate de cafea Saeco şi 50 de lei pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Cei doi poliţiştii au fost reclamaţi pentru fapta lor chiar de către şoferul microbuzului. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au pus în mişcare acţiunea penală împotriva celor doi poliţişti pentru luare de mită.
Sechestru pe imobile pentru 2.000 de lei
Tot în cadrul aceleeaşi sentinţe, Tribunalul Arad a decis şi confiscarea unor sume de bani în folosul statului român. Sumele sunt de tot râsul: 65,14 lei confiscate de la fiecare dintre cei doi poliţişti. Aceştia au mai fost obligaţi să plătească fiecare câte 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, iar pentru a se asigura că banii vor fi achitaţi, instanţa a instituit sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea celor doi inculpaţi până la concurenţa sumei de 2.065,14 lei pentru fiecare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!