„Nu mai așteptați să își dea demisia, ci demiteți-l”. Acesta a fost mesajul scurt și tranșant pe care conducerea Federației Române MediaSin l-a avut la Arad pentru Consiliul Local Municipal și Primăria Arad față de cazul Alin Văcean. Un caz care a adus celebritate Filarmonicii arădene, dar și consilierilor locali care excelează în situații paradoxale: susțin un lucru pe care nu îl votează ulterior sau își schimbă votul de la o ședință la alta pe același subiect.
Alin Văcean, la rândul lui, a marcat o premieră neagră pentru România, susține președintele sindicatului, Leonard Pădureț, reușind într-un an de zile să-i concedieze pe ambii lideri de sindicat: Mihai Dogaru și Tiberiu Variaș. „Suntem revoltați de ceea ce s-a întâmplat la Arad, s-au încălcat toate convențiile naționale și internaționale” – spune Cristi Godinac, preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor.
Și, ca atare, au venit la Arad, direct de la București, pentru a-i susține pe sindicaliștii din Filarmonică. Au trecut pe la Prefectură, pe la viceprimarul Levente Bognar, cel care este responsabil de soarta culturii arădene și, același paradox, toți le-au dat dreptate dar nu pot face nimic. „Alin Văcean trebuie să plece”, susțin mai marii sindicatului. La fel susțin și consilierii, și viceprimarul, și primarul și prefectul. Doar că nu pleacă. Nu pleacă pentru că nu vrea și pentru că nimeni nu îl demite. Toți așteaptă pasiv ca directorul Filarmonicii să își dea demisia. Iar paralizia consilierilor locali și a aparatului administrativ al Primăriei duce la păstrarea acestei situații conflictuale de mai bine de un an de zile și la un joc devenit pe alocuri penibil, alimentat de frica de a fi târâți în instanță sau pur și simplu de nepăsare. „S-a cerut oficial o demisie, doar că nimeni nu vorbește despre demitere”, punctează problema Cristi Godinac.
O săptămână de grație
Mai marii sindicatului sunt deciși acum să tranșeze repede problema. Au solicitat primăriei să li se pună la dispoziție cele două raporturi, unul al comisiei de audit, unul al comisiei de control, și contractul de management. După analizarea acestora se vor căuta vinovații pentru tergiversarea acestei probleme. Cine și când ar fi putut să îl demită pe Văcean, sau de câte ori exista posibilitatea legală ca actualul director al Filarmonicii să fie demis fără prea multe negocieri. Și de ce nu s-a întâmplat nimic.
Și dacă argumentele lor nu sunt suficiente, se va face apel la federațiile internaționale, la Curtea Europeană. Doar că aceste demersuri vor costa imaginea Aradului care se vrea capitală europeană. „Merită un om sacrificiul unui oraș, a unei întregi instituții?”, a întrebat retoric Leonard Pădureț.
Arădenii, alături de Filarmonică
Aceeași lideri fac apel și la arădenii, iubitori de muzică clasică, dar nu numai, să fie alături de sindicaliști pentru a-i susține în demersul lor legal împotriva acestor abuzuri ale conducerii instituției de cultură.
Cât despre un dialog cu actualul manager Alin Văcean, replica lui Cristi Godinac a venit prompt: „Nu dorim îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui”. Pentru că spun cei de la București, vremea dialogului și a negocierilor a trecut. „Cerem acum instituțiilor statului să-și facă treaba. Dialogul ar fi trebuit început înainte de a fi demis primul lider ”, susțin ei.
Plângere penală
Mai marii sindicatului au decis că va fi făcută și o plângere penală pentru nerespectarea legii 62, legea dialogului social.
Citiți principiile noastre de moderare aici!