ARAD. Ignoră legea, sentințele definitive și irevocabile care, ce-i drept, nu are primaria ca parte și astfel îi lasă pe profesori fără plata navetei. De trei ani de zile! Pentru că așa interpretează legea primarul comunei Târnova, Florin Farcașiu. Singura soluție pentru profesorii care au fost parte în procesul pe care l-au câştigat va fi executarea silită prin intermediul unui executor judecătoresc. Și nici măcar nu este vorba despre o sumă foarte mare, aproximativ 2.400 lei pe an pe care primăria, în calitate de ordonator de credite, este obligată de Legea Educației să îi plătească.
Primul argument pe care ni l-a adus telefonic primarul Farcaşiu a fost că legea „spune că dacă există bani în buget se plătește, iar dacă nu există bani, nu se plătește”. După care, tot telefonic, a negat că primăria ar fi obligată să plătească pentru că nu a fost constituită parte în proces. Aşa şi e, dar astfel a devenit singurul care a interpretat aşa legea şi sentinţa din tot județul Arad.
Legea Educației precum și alte acte normative specifică că autoritățile locale sunt obligate să plătească naveta cadrelor didactice, în calitate de ordonator de credite. La fel cum se plătesc și salariile.
Pe parcursul ultimilor ani, au fost derulate mai multe procese cu aceeași speță în mai multe localităţi din judeţ iar, după pronunțarea sentințelor (fapt trist dar adevărat), banii au ajuns la profesori. Dați de primăriile localităților respective. Singura excepție este la Târnova iar profesorii afectați sunt cei care au predat sau predau la școala din Agriș.
Sindicatul Democratic din Învățământ a încercat să poarte negocieri cu primarul, au fost mai multe discuții, dar toate s-au finalizat doar cu promisiuni.
„Pe parcursul acestor ani am avut mai multe discuții cu primarul Farcașiu. De fiecare dată existau promisiuni că situația se va rezolva și din păcate, după trei ani, situația este neschimbată. Am acționat în instanță și am obținut o sentință favorabilă dascălilor. Plata navetei este un drept prevăzut de lege iar autoritățile locale sunt obligate să îl achite”,, a declarat Dănuț Ieneșescu, liderul SDÎ Arad.
Primarul comunei Târnova, unul dintre cei mai longevivi primari din județul Arad, consideră, după cum ne-a declarat, că legea nu îl poate obliga să plătească acest drept al dascălilor. Și nu plătește deși sentința a fost dată în urmă cu câteva luni. Pe de altă parte, executorul judecătoresc se va duce prima dată la școală, cea care este parte în proces, dar care poate plăti naveta doar dacă primăria alocă bani, Un cerc vicios în care cei care pierd sunt dascălii.
Naveta pe banii lor
Profesorii fac naveta de la școală în localitatea de domiciliu, alta decât cea în care este locul de muncă, pe cheltuiala lor. Poate nu este exagerat de mare, dat fiind că distanța dintre Arad și Târnova este de 45 de km, iar între Târnova și Pâncota de 37 de km, dar ceea ce deranjează cel mai mult este atitudinea sfidătoare față de un drept legal. Un drept pe care dascălii l-au obținut, care poate fi discutat dar care trebuie respectat.
„Nu înțeleg de ce trebuie să depindem de administrațiile locale pentru plata cheltuielilor de personal. Banii ar putea veni direct de la bugetul de stat către școală, și nu prin bugetele locale. Școlile sunt la mâna autorităților locale, depind de primari și sunt situații în care aceștia, prin deciziile lor, pot afecta buna desfășurare a procesului educațional”, susține Ieneșescu.
Va reuși executorul judecătoresc să oblige primăria să plătească naveta pe ultimii trei ani a celor din Agriș, sau vom asista la prelungirea tensiunii, o tensiune care pare a fi mai mereu pe placul autorităților locale din Târnova?!
S-au rezolvat
Situații similare de neplată au mai fost la Chișineu Criș sau Buteni, dar, după promulgarea sentințelor, datoriile către dascăli au fost achitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!