Numărul candidaţilor la examenul de bacalaureat este cu 3000 mai mic faţă de cel estimat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. Pentru sesiunea de vară, erau aşteptaţi să se înscrie 4.088 candidaţi din generaţia de anul acesta şi s-au înscris puţin peste 3.000, în timp ce din cei 2.631 de absolvenţi ai anilor trecuţi doar 1.108 candidaţi au fost înscrişi pe listele candidaţilor. „Estimam că vom avea 7.000 de candidaţi, însă numărul acestora este cu mult sub aşteptări”, a declarat, inspectorul şcolar general adjunct, Nicolae Pellegrini. Una din principalele cauze pare a fi severitatea anunţată la sesiunea din această vară a examenului de bacalaureat, precum şi corigenţele care îi împiedică să mai intre în sesiunea de vară. Cei peste 4.000 de candidaţi rămaşi în cursă vor fi repartizaţi în cele 15 centre de examinare, toate dotate cu camere de supravegheat.
Sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului de anul acesta începe în perioada 11-13 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Examenul continuă în intervalul 13-15 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 18-22 iunie (evaluarea competenţelor digitale) şi 25-27 iunie (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională). Probele scrise încep în 2 iulie cu limba şi literatura română. Pentru 3 iulie este programată proba scrisă de limba şi literatura maternă, la 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 6 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării. În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale vor fi afişate pe 13 iulie.
Amintiri sumbre
Sesiunea din vara anului 2011 a bacalaureatului a adus cele mai slabe rezultate din istorie în judeţul Arad, cu o promovabilitate de numai 37,44 la sută, existând licee cu un singur candidat promovat.
O treime dintre candidaţi au depus contestaţii după afişarea rezultatelor, fiind înregistrate 1.600 de contestaţii, dublu faţă de 2010 şi de cinci ori mai multe decât în 2009. Anul acesta procentul celor promovaţi ar putea fi însă mai mare dacă luăm în calcul faptul că cei nepregătiţi au renunţat din start să mai intre în bacalaureat. Cel puţin teoretic, cei care se vor prezenta au învăţat mai mult şi în consecinţă ar trebui să fie note mai bune şi un procent de promovabilitate mai mare.
Au venit banii
Fiecare sală de examen trebuie să fie dotată cu camere de supravegheat. Un calcul al IŞJ indică un necesar de 322 de camere, din care mai trebuie cumpărate 120 . Banii au venit deja de la minister, e vorba de 18.000 lei care au fost repartizaţi judeţului Arad pentru a fi completat necesarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!