Subiect intens mediatizat, pentru care apelăm la Călin Bibarț nu în calitate de primar al Aradului, ci în calitate de silvicultor, pregătirea sa profesională făcându-l o persoană avizată în domeniu.
JURNAL ARĂDEAN: Domnule Bibarț, lumea este revoltată, încă un om a fost ucis de un urs, iar guvernul dezbate problema.
CĂLIN BIBARȚ: În primul rând, trebuie să pornim de la lucrul cel mai important, și anume că omul și gospodăria sa au prioritate. În fond, problema este destul de simplă și nu trebuie complicată inutil. Sunt câteva lucruri absolut obligatorii care trebuie făcute. Adică, deciziile nu trebuie să fie luate într-o stare de emoție. Apoi, ele nu trebuie să fie influențate de numărul de mesaje sau de like-uri de pe Facebook. Și mai cred ca nu suntem în situația să reinventăm roata, ci mult mai simplu, să vedem cum s-a gestionat problema cu câțiva ani în urmă.
J.A.: Și totuși, încă o victimă. Ce facem?
C.B.: O primă abordare corectă este pornind de la o realitate a naturii, care spune că lumea animală face parte din categoria resurselor regenerabile. Aceasta înseamnă că omul are posibilitatea să o folosească pentru nevoi proprii, fără a periclita existența speciilor pentru generațiile viitoare. În acest context trebuie să se pornească de la ideea că gestionând lumea animală nu devenim dușmanul ei. Așa cum proprietarii de oi și de vite sacrifică în fiecare an o parte din efectiv fără a afecta existența speciei (și nimeni nu-i acuză că sunt criminali), la fel și în gestionarea fondurilor cinegetice o parte din efectiv se extrage prin împușcare, iar cealaltă rămâne și se perpetuează, efectivul optim rămânând astfel constant și pentru generațiile următoare. Mai mult, nu trebuie uitat că vrem nu vrem, fiecare exemplar moare biologic la un moment dat și e o prostie să nu-l valorifici înainte de acest moment. Tocmai în acest scop, întotdeauna cotele anuale care se aprobă de către minister, pentru fiecare specie sunt stabilite pe criterii științifice, fiind limitate ca număr, sex, exemplare de selecție sau de trofeu, tocmai pentru a nu afecta efectivul optim și n-aș vrea să intru prea mult în detalii tehnice.
J.A.: Și care este opinia dumneavoastră în privința gestionării raționale, cum spuneți, a situației cu urși care continuă să facă victime? Aflăm despre urși care ajung în localități și care sunt un pericol pentru populație.
C.B. Să pornim de la câteva informații concrete și corecte. Din păcate marea majoritate a statelor europene nu mai are niciun urs în libertate, sau are o populație mult redusă
numeric tocmai datorită faptului că, din cauza interacțiunii urșilor cu omul și cu gospodăriile umane, au luat măsuri radicale greșite. Pentru ca, după ce au realizat greșeala, să treacă specia urși în categoria speciilor protejate. Dar, de-a lungul timpului, întreaga legislație europeană a lăsat la îndemâna fiecărui stat mecanisme legale astfel încât acolo unde sunt populații numeric prea mari să se poată ține sub control efectivul acestora. Acesta este motivul pentru care, până în anul 2016 România a aplicat aceste mecanisme legale privind carnivorele mari (urși, lupi) și oamenii nu au avut de suferit. Din păcate, în 2016 o doamnă ministru care a ajuns la Ministerul mediului, a oprit intervenția asupra populației de carnivore mari, invocând diferite pretexte. Rezultatul a fost, pe de o parte, că toate statele care mai aveau populații de urși, de exemplu Croația, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Țările Scandinave au crescut tarifele la vânătoarea de urși, în vreme ce România a încetat nu doar să încaseze bani din această activitate, ci, mai mult, a ajuns să plătească milioane de euro pagube, fără să poată acoperi în integralitate aceste pagube, nemaivorbind de trista statistică în care cel puțin o persoană anual a fost omorâtă iar alte câteva au fost accidentate grav de către urși. Prin urmare, cel mai simplu ar fi să nu reinventăm roata, ci să revenim la legislația pe care am avut-o până în 2016, să o aplicăm cu strictețe, ținând din acest punct de vedere populația de urși sub control și menținând-o la un efectiv optim. Spre exemplu, Croația, care are un efectiv de circa 1000 de urși, vânează anual cam 90-100 de exemplare. Pe același principiu, nu ar fi nicio problemă ca România să vâneze, la fel ca până în 2016, circa 400 de exemplare anual. Ba mai mult, este o greșeală a celor care spun să nu facem vânătoare comercială deoarece , dacă oricum trebuie să extragem un număr de exemplare de ce să nu-l extragem contra cost și să și aducem prin această acțiune venituri în țară, resurse la bugetul țării. Fiindcă, trebuie știut, ca în afară de plata pentru exemplarele obținute prin actul de vânătoare pe care îl face un vânător, acesta face si alte cheltuieli (se cazează aici, mănâncă aici ș.a.) și prin urmare nu avem decât de câștigat.
Cred că măcar în ceasul al 12-lea noi ca stat trebuie să conștientizăm faptul că nu e cazul să devenim grădina zoo a Europei și nici să rămânem „fraierii de serviciu” ai altora.
Trimite articolul
XExista un proverb: omul e masura tuturor lucrulilor! Ursul a venit la noi sau noi ne-am dus la urs? Problema e la fel pe tot globul pamantesc: taierea padurilor, distrugerea naturii pentru profit propriu! Hai sa dam vina pe animal. Animalul e de vina. Cum puteti fi atat de prosti? Asta stiti cum e? Mergi la scoala si zici la profesoara “paaai n-am tema de casa deoarece a mancat-o pisica” sau cainele, broasca testoasa, ce ai. Si ai luat nota 4. Specie mai invaziva ca omul, nu exista. Omul e cel mai egoist animal. A venit cioara si ti-a furat cascavalul. Haha, cioara e de vina, tu esti un sfant pentru ca mereu gasesti motiv sa-ti justifici prostia. Ba scuze frate, dar nu ma simt deloc mandru ca fac parte din tara asta de gunoi.
-
Supravietuirea celui mai puternic
-
Dle Bibart, as avea si eu o intrebare: intrebati-i pe Sefii dvs din PNL si pe colegii dvs de alianta
din PSD, de ce DE PESTE 10 ANI AU BLOCAT INTREGIREA Autostrazii spre Deva, cu bucata lipsa de la Margina, pt constructia acelor nenorocite “tuneluri” pt asigurarea migratiei ursilor, ursi oe care NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI NU I-A VAZUT IN ZONA !!!
“Ursi” cu care in toti acesti ani nu a fost nici macar un incident pe un DN mega-circulat.Ba mai mult, si acum dupa ce a luat Umbrarescu lotul, acesta se miscă “ca ochii mortului” , in timp ce in alte zone “zbarnaie”.
Deci dle Bibart, va rugam sa aflati si sa ne spuneti si noua: UNDE SUNT URSII DE LA Margina ?
-
Atunci, te duci in fata ursului cu mana goala, asa vine si el spre tine. Poti sa-ti montezi si niste gheare din otel, daca te face mai “barbat”.
-
-
Asta ai scris din plictiseala,sau te- a afectat căldura la cap,cred ca rau de tot…
Habar nu ai despre subiect ,dar dacă tot e posibil hai varsam laturi în spațiul public,cu jigniri la adresa tuturor oamenilor “aia atât de prosti ” și a tarii asteia,aia ” de gunoi”
Și vorba ta: ” omul e măsură tuturor lucrurilor “….
Măsura ta morala e minuscula,vizibila doar cu microscopul…ala electronic…
By the way,nu te obosii cu replici ca nu amde gând sa polemice cu tine,și…atenție la căldură…:))) -
Felicitari pt raspuns
-
Păi,du-te în Croația, că ăia au doar 1000 și împușcă anual 100, adică 10%!!!!
-
Tot respectu . Aceasi parere . Nu zic ca eu sunt deasupra celorlalti .
-
Nici o problema
Du- te stai cu urșii ca doar România e teritoriul lor. Și lupii și vulpile , șacalii etc…. ști ce înseamnă înmulțirea salbaticiunilor necontrolat ? Înseamnă că își extind teritoriul până la mine în casa iar după opinia ta și a altor deștepți ca tine , eu trebuie sa ies din casa și sa îi las locul. Îi las și animalele mele sa aibă și ceva de-ale gurii…. mă întreb, de pe unde ați ieșit cu ideile astea ????
BINE CA DA BIBI SFATURI CUM SA SCAPAM DE URSI, DAR DE CIORILE DE PE CENTRU (PASARILE) NU E IN STARE SA NE SCAPE (DOAMNE FERESTE-MA) …
-
Stimate domn, hai să scăpăm de orice vietate care îndrăznește să mai trăiască lîngă noi sau cu noi ! Hai să sterilizăm planeta, că e prea multă viață pe ea, chiar dacă anual dispar sute de specii ! Ce lume frumoasă am avea atunci, plină de betoane, de fierăraie și de sticlă !
raspuns de nota 10
-
mai parvenitule chiar tu dai cu ciocul ?? Cine pixul tea lasat sa treci Carpati strigind ca ai scapat de saracie ?
Dar este cazul sa dvenim orasul idiotilor ?
Vina o poarta cei care au parcelat padurile pentru a constitui fonduri de vanatoare fara a se ingrijii insa de hrana animalelor de si cei care au taiat padurile, oare tu de ce esti poreclit de aradeni cu porecla de “Bibi Drujbistul ” ?!
Ciorile de pe centru cand le rezolva expertul nostru?
-
Acu le taie pomii. Asteapta. Cand nu or mai fi pomi pe centru, pleaca si ciorile.
-
Daca rezolva el problema, ramanem fara nici un pom pe centru.
-
Din pacate datorita unor minti hodinite si iubitoare de ciori, ele au fost incadrate la specii protejate. Deci liber la cuiburi si inmultire pe teii de pe bulevard fara sa le aibe cineva treaba😅!
-
Ce sa faca cu ele daca cioara e specie protejata de lege
Bicicleta le, lasă-ne lasă-ne. Nu te mai baga în toate ca te mănâncă ursu. La problema asta sunt foarte multe de corectat ca pana în 2016 nici chiar legea ce era în vigoare nu era ” perfecta “, dar era doar pentru unii penali si braconieri are și-au umplut si își mai umple încă buzunarele. Hai, plimbă ursu să nu ruginească lanțul.
Bibart chiar are dreptate. Aia din vest si-au făcut de toate, nu au ținut cont de natura și fac pe lupii moraliști. Să vină ei în concediu în România și sa vadă salbaticiuni. Să fie zoo la noi, nu contează victimele.
-
Care in vest nu au tinut cont de natura? Ai fost vreodata plecat din tara sa vezi cat de ingrijita e natura in vest?
-
Dacă te lauzi ca ai fost în vest , trebuie sa ști ca acolo mergi kilometri prin păduri și nu vezi urma de ursi , lupi ,mistreți. Nici măcar vulpi. Mai mult de caprioare și iepuri, nimic. Oare cum de ??
-
Expertologul bibi…hai ca ne-a lovit bancul zilei…
l-ați votat / l-am cotat# sau nu. doar pentru ca a-ți vrut ceva de la om. astăzi îi cereți acel ceva …
-
Derapajele votului dintr-un singur scrutin…nimic mai mult…
-
nu nu, greșală mare. Votul și funcția vine tocmai cu o mare responsabilitate. Indiferent cine crede că ne aburește de la tribune …
-
Bibi taică, ciorile. Cu ciorile ce facem
INTODEAUNA VOM LUPTA INPOTRIVA LA URSI CRIMINALI CU SETE DE SANGE SI CARNE DE OM
FELICITARI LA DOMNUL PRIMAR
-
Precis esti ungur.”VOM LUPTA INPOTRIVA LA URSI CRIMINALI “.
Criminalul fost padurar parvenit vrea si el dupa ce defriseaza toti copacii din oras sa mearga si la vinatoare ??? Arzatear sa te arza cel de sus
Sintem lan de buruiana tot orașul. Pe la Lebădă nu are numai 1.30 .la ieșire în oraș la fel!!!
Mda … I-aș spune d-lui Bibarț că acea comparație dintre animalele domestice și cele sălbatice nu e bună, pentru că celor domestice măcar li se pune mîncare zilnic în iesle, li se asigură un adăpost și sunt păzite de orice dușman (inclusiv de oamenii necinstiți care le-ar fura).
Nu am cum să nu-mi fie milă de celelalte ființe cu care împărțim pămîntul ! Am urmărit cu cîțiva ani în urmă un reportaj la “Viața Satului”, în care era prezentată laudativ activitatea multor români care recoltează anual TONE de fructe de pădure și de ciuperci sălbatice și le trimit la export ! Practic lasă pădurea goală, fără hrana necesară tuturor vietăților care locuiesc și trăiesc acolo ! În plus, am văzut nenumărate reportaje și anchete foarte greu de privit, în care se demonstrează cum s-au belit mii și zeci de mii de hectare de codri seculari, ca să-și facă o mulțime de nesimțiți ajunși “la butoane” căsoaie extravagante pline de prost-gust, să-și ia mașini cu roți mari și late, și să-și ducă amantele în cele mai exotice stațiuni din lume. Cu ochii mei am văzut în mult-iubitul meu Maramureș munții și dealurile pe care le cunosc din copilărie, chelite ! Păi unde să meargă ființele pentru care acei codri erau casă și masă ?!?
Concluzia ? Acuma, vînătorii își freacă din nou mîinile … ☹️
Ati luat bonusuri de export.Ati exportat sute de tone fructe de padure.Mancarea ursilor.Septembrie pe munte mii de galeti si piaptane.Normal ca Ursul vine la asfalt si controleaza tomberoanele .
Aradul este un oras infect, iar cimitirul UTA, o jungla. Asta ar trebui sa fie problema d-lui primar, nu ursii.