La trei zile după ce patru persoane aparţinând aceleiaşi familii, din localitatea Căpâlnaş, s-au intoxicat cu ciuperci, alte opt persoane au ajuns la spital cu aceeaşi problemă. Între acestea, cinci adulţi şi trei copii cu vârste de 8, 9 şi 12 ani. Mai întâi, bolnavii au ajuns la Spitalul Orăşenesc din Ineu, cel mai apropiat de localităţile de domiciliu ale pacienţilor. Dar, potrivit protocolului, toţi au fost transferaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Internaţi la Arad
Într-o primă tură, la spitalul din Ineu s-au prezentat patru persoane – o mamă cu trei copii, între care și un nou născut –, toţi din comuna Bocsig. Potrivit medicilor ineuani, femeia în vârstă de 30 de ani prezenta semne destul de grave de toxiinfecţie alimentară. Imediat ce a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Arad, ea a fost internată pe Secţia ATI, în comă. Copiii au fost internaţi la Pediatrie, starea lor fiind stabilă.
A doua tură de pacienţi intoxicaţi cu ciuperci care au ajuns la spitalul din Ineu duminică seara provin, toţi, din aceeaşi familie. E vorba de o mamă cu un copil, de bunica şi bunicul acestuia. De loc din comuna Susag, bunicii – un bărbat de 70 de ani şi o femeie de 69 de ani – au fost internaţi pe Secţia Interne a Spitalului Judeţean Arad. Femeia în vârstă de 44 de ani a refuzat internarea, iar copilul e internat la Pediatrie II.
Un alt bărbat în vârstă de 68 de ani, din localitatea Minişul de Sus, a ajuns la Spitalul Judeţean cu intoxicaţie datorată consumului de ciuperci otrăvitoare, fiind internat pe Secţia ATI, cu comă de gradul I/II. „Pacienţii nu sunt în stare foarte gravă, dar nu se ştie cum evoluează” – a precizat pentru Jurnal arădean/Aradon dr. Monica Puticiu, medic şef UPU-SMURD Arad.
Semnal de alarmă
Medicii atrag atenţia populaţiei asupra pericolului mortal pe care îl reprezintă consumul de ciuperci din surse nesigure. Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură. Substanţele toxice conţinute de ciuperci nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor.
Afectarea organismului depinde de specie, dar şi de factori individuali, vârstnicii, copiii şi persoanele cu suferinţe cronice fiind mai expuse. Rata deceselor, chiar şi în prezenţa unui tratament adecvat, atinge între 20% şi 30%, chiar 50% în cazul copiilor sub 10 ani.
Sfaturi
Specialiştii ne sfătuiesc să nu consumăm ciuperci culese din pădure sau de pe câmp, ci numai din cele crescute în sere autorizate. De asemenea, gospodinelor li se recomandă să nu folosească mai multe soiuri de ciuperci la o mâncare, deoarece, în caz de îmbolnăvire, pentru fiecare caz există un alt tratament.
Articol pe aceeaşi temă:
O familie din Căpâlnaş, intoxicată cu ciuperci otrăvitoare
Citiți principiile noastre de moderare aici!