Şcoala din Şimand a rămas fără telefon şi conexiune la internet după ce primarul localităţii a solicitat suspendarea acestor servicii. La fel cum a decis să nu deschidă linia de creditare pentru ca profesorii să-şi primească salariile, deşi statele de plată au toate avizele necesare pentru ca banii să fie viraţi în conturile angajaţilor şcolii.
Primarul Ioan Şimon crede că „rezolvarea este una singură: ca actualul inspector general, Mirela Aldescu, să o demită pe actuala directoare, Aurelia Lasc. Nu poate deţine, conform legii, calitatea de ordonator de credite. Nu pot să fac aceste demersuri financiare pentru că actuala directoare nu este legal numită în funcţie. Vor rămâne curând şi fără alte utilităţi. Numirea sa prin delegare nu respectă Legea Educaţiei” – a spus edilul. „Nu este în conflict doar cu mine, ci şi cu propriul consiliu de adminstraţie al şcolii, care refuză să colaboreze cu ea” – a mai punctat Şimon.
Prefectura intervine
Astăzi, primarul Şimandului este convocat la Prefectura Arad în încercarea de a dezamorsa coflictul şi a analiza legalitatea deciziilor edilului. „Am primit informarea legată de situaţia de la şcoala din Şimand, din partea IŞJ. Am solicitat şi prezentarea documentelor de plată pe baza cărora s-au calculat salariile. După discuţiile cu primarul vom reveni cu precizări”- a indicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Ramona Creţu.
Inspectorul Şcolar Judeţean, Mirela Aldescu, a precizat deasemenea că situaţia de la Şimand este cunoscută la nivel IŞJ şi s-au făcut toate demersurile necesare pentru ca lipsa contabilului la şcoală să nu afecteze situaţia salariaţilor (la concursul pe post organizat în decembrie nu s-a prezentat nimeni). „Am detaşat cu delegare un contabil din judeţ care a are dreptul de a semna statele de plată făcute conform legii. Am analizat activitatea directorului şi nu au fost găsite nereguli care să impună schimbarea lui”- a declarat Aldescu.
Cu petiţia la sindicat
Memoriul pe care directorul şcolii, Camelia Lasc, l-a depus şi la SDI rezumă povestea acestui conflict care pare să fi pornit din momentul în care directorul a refuzat să dea afară un muncitor de la întreţinere, la solicitarea primarului, în noiembrie 2011. De atunci seria disputelor a continuat iar directorul acuză că nu poate să-şi desfăşoare activitatea în şcoală.
Liderul SDI, Dănuţ Ieneşescu, susţine şi el că „acest memoriu îl vom depune la FSLI, însoţit de toate actele care certifică legalitatea primirii banilor de salarii. Nu este normal ca aceşti profesori să nu îşi ia banii la timp. Mulţi dintre ei au rate cu termene scadente pe care nu şi le pot onora. Cine va plăti în final penalităţile pentru întârzierea plăţilor?” – a afirmat liderul de sindicat arădean.
Procese la orizont
Ambele părţi susţin că vor deschide procese pentru rezolvarea situaţie în justiţie, dacă nu vor găsi căile amiabile de dezamorsare a conflictului. Se pare că directorul şcolii a şi făcut primul pas în acest sens împotriva autorităţii locale.
Razboi intre scoala si primaria din Simand
Citiți principiile noastre de moderare aici!