ARAD. Uniunea Europeană a stabilit cadrul general pentru salariile minime la nivel european. Așadar, printr-o Directivă UE s-a creat un cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare, cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată). De asemenea, partenerii sociali vor trebui implicați în procedurile de stabilire și actualizare a salariului minim legal și se dorește promovarea negocierilor colective privind stabilirea salariilor.
O creștere responsabilă
În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a punctat că „salariile trebuie crescute la nivel național în mod responsabil și gradual, astfel cum se menționează în expunerea de motive a Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”. „Directiva precizează că firmele, în particular IMM-urile, ar beneficia și de pe urma unor creșteri mai graduale și mai previzibile ale salariului minim, fapt care ar îmbunătăți mediul de afaceri. Reamintim faptul că impozitarea pe forța de muncă se situează la unul dintre cele mai înalte niveluri din Uniunea Europeană iar regândirea impozitării muncii trebuie să fie în centrul politicilor publice”, a explicat Mihaela Breaz, președintele CNIPMMR Arad.
În continuare, mediul antreprenorial subliniază că „în cadrul analizei cantitative efectuate pentru elaborarea directivei s-a mers pe un scenariu bazat pe o creștere ipotetică a salariilor minime la 60% din salariul median brut arată că aceasta ar spori gradul de adecvare al salariilor minime în aproximativ jumătate din statele membre. Între 10 și 20 de milioane de lucrători ar beneficia de aceste îmbunătățiri. În mai multe țări, îmbunătățirile la nivelul protecției salariului minim ar avea ca rezultat o reducere cu peste 10% a sărăciei persoanelor încadrate în muncă și a inegalității salariale și o reducere cu aproximativ 5% sau mai mult a diferenței de remunerare între femei și bărbați (rezultate medii ale impactului asupra statelor membre pentru scenariul în care salariul minim este ridicat la 60 % din salariul median brut sau la 50 % din salariul mediu brut).”
Precizări necesare
„Având în vedere unele informații apărute în spațiul public trebuie să spunem că nu există o valoare a unui salariu minim la nivel European. De asemenea, nu există obligația expresă în Directivă ca salariul minim brut garantat în plată la nivel național să fie un anumit procent din valoarea salariul mediu sau salariul median. Statele membre cu salarii minime legale trebuie să prevadă criterii naționale pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil și clar, actualizări periodice și în timp util și instituirea de organe consultative”, a transmis Mihaela Breaz.
Conforme cu situația economică
În final, CNIPMMR a subliniat că evoluțiile salariilor din România sunt conforme cu situația economică a țării: „Salariul minim brut garantat în plată reprezintă 44,18% din salariul mediu brut de 6789 lei (valoare utilizată la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023) ca urmare a creșterii la 3.000 lei/lună din 1 ianuarie 2023. Se înregistrează o creștere de la 41,83% față de media anului 2022, astfel, România se aproprie de media de 50% din salariul mediu brut, corespunzător cu recomandările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”.
Trimite articolul
XBataie de joc!!adica eu abia iau 3400 in mana,si am liceul-2 atestate,3 grade soferi-iar ORDINARII-castiga dublu k mn!imposibil.DISCRIMINARE!!!!
Nu vă îmbătați cu apa rece anul viitor e an electoral și “coaliția”a învățat lecția cdr plus că depind de banii europeni că să poată ține “mediul de afaceri” de aici la impozite și taxe de paradis fiscal