ARAD. „Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”, spune Scriptura. Și de aici începe interpretarea. Fiecare după cum crede de cuviință. Şi după propriul interes. Am vrut să ne ocupăm de partea Cezarului în cele bisericești și am cerut Protopopiatului Ortodox Român Arad o situație a preoților ajunși la vârsta pensionării și care încă slujesc la altar. Răspunsul a venit sec: „ Aceste informații nu sunt de interes public, nu aveți acces la ele”, ne-a respins cererea o voce feminină de la celălalt capăt la firului.
Prelații, în schimb, au acces la banii noștri, ai contribuabililor, lună de lună, fără nici o scăpare. Salariul unui preot are cel puțin 60% asigurat din bugetul de stat, restul din cotizațiile enoriașilor. Vârsta la care ar trebui să iasă la pensie este aceeași pentru toți, 65 de ani la bărbați, fără nici o excepție. Și totuși, cel puțin în Protopopiatul Arad, 15 preoți din cei peste 100, din informațiile pe care le deținem din alte surse la fel de credibile ca cele oficiale, au trecut de mult de vârsta aceasta. Nu sunt mulți, dar sunt venerabili. Cel mai bătrân va împlini anul acesta 80 de ani. Ceilalți au trecut de 70 sau vor ajunge în curând la onorabila vârstă. „Cezarul” continuă să le plătească salariul iar ei continuă să slujească la altar.
Unii cu greu, spre disperarea enoriașilor care nu le mai înțeleg predicile. Par a fi intangibili când vine vorba de legile pământești. Chiar dacă aceste legi le asigură traiul zilnic, unul bun de care puțini muritori de rând au parte în viața asta trecătoare. Poate de aceea le e și atât de greu să renunțe la el.
Cine sunt acești preoți și prin care parohii slujesc ei? Sunt 15 la număr și muncesc duminică de duminică în bisericiile din Cruceni (Achim Viorel, n. 1940), Curtici (Bozian Gheorghe, n.1933), Arad-Centru (Ciumpilă Iustin, n. 1946 ), Sântana I (Dobrean Eftimie, n. 1945), Aradul Nou (Fărcuț Simion, n. 1944), Micălaca Nouă (Marcu Nicolae, n. 1939 ), Șega I (Nicolau Emilian, n. 1946), Turnu (Onin Sabin, n. 1947), Șimand (Para Leonte, n. 1944), Fântânele (Ruja Ispas, n. 1944), Criș I (Savulov Liviu, n. 1939 ), Vinga (Suciu Liviu, n. 1944), Șagu (Ștefan Dorin, n. 1939), Arad Centru ( Teodorescu Flor, n. 1937) și la Sfânta Arhiepiscopie (Bupte Iacob, vicar, n. 1945 )
Menționăm, încă o dată, că aceste informații nu sunt primite cu aprobarea și binecuvântarea celor de sus, informații pe care de altfel le mai așteptăm încă, dar sunt provenite din surse credibile. Poate, înalții prelați arădeni vor reveni cu adăugiri și completări și din celelalte Protopopiate ale județului, de unde deocamdată nu avem situația la zi (Ineu, Sebiș, Lipova) și unde cu siguranță acest duh al pensionării stă încă la ușa bisericilor.
Pensia, o soluție trecătoare
Mihaela Vasil, directorul Casei de Pensii Arad, a specificat că preoții se supun acelorași legi precum ceilalți contribuabili. Dar, „au dreptul, dacă doresc, să muncească și după împlinirea vârstei de pensionare”, menționează directorul Casei. Cu aprobarea angajatorului, adică a Protopopiatului sau a Arhiepiscopiei, care nu se sfiește să-i țină pe post.
La ușile bisericilor așteaptă preoți mai tineri. Să mai aștepte. Parohia se ia o dată în viață și e pe viață. Garantat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!