Aţi început al patrulea mandat de primar. Nu e prea mult? Nu vă e frică că v-aţi erodat deja imaginea ca primar şi că de acum nu veţi merge decât în jos indiferent ce veţi face? Că nu veţi mai avea parte decât de critici, înjurături, acuze? Că laudele vor fi tot mai puţine şi aşteptările tot mai mari?
FALCĂ. Sunt de acord cu teza subînțeleasă în ultima întrebare din acest șir de întrebări: aceea că arădenii au așteptări tot mai mari. Explicația e simplă: atunci când, vreme de 12 ani, orașul tău a avut un parcurs pozitiv, e normal ca așteptările să nu fie modeste, ci îndrăznețe. E ca în sport. După ce vezi că echipa ta favorită crește ani la rând ca joc și performanță, țintele pe care le vrei atinse de această echipă sunt din ce în ce mai ambițioase. Nu te mai mulțumești cu clasarea pe podium, vrei locul I și, de ce nu, un parcurs european victorios. Așa e și cu Aradul: acum 12 ani eram un oraș ocolit de investitori, cu aproape jumătate din străzi necanalizate, cu multe cartiere aflate – în 2004! – într-un stadiu semi-rural, cu străzi de pământ, cu o infrastructură de transport public îmbătrânită, cu doar 2-3 evenimente culturale pe an ș.a.m.d. Dar acum, avem în spate 12 ani de dezvoltare, în care am rezolvat o mare parte din aceste probleme. Comparând imaginea de atunci cu imaginea de acum, Aradul iese destul de bine și nu-mi fac prea multe griji că „imaginea mea ca primar”, cum spuneți dumneavoastră, s-a erodat. Nu imaginea mea e esențială, ci imaginea Aradului. Iar această imagine a fost apreciată pozitiv de o majoritate consistentă. Iar această majoritate a și votat pentru o echipă care a dovedit deja că iubește orașul, că a realizat ceva pentru acest oraș. Am fost susținuți de o majoritate care a refuzat oferta electorală improvizată a PSD, a celor care întotdeauna s-au opus marilor proiecte ale Aradului, o majoritate care nu și-a dorit nebulos o schimbare doar de dragul schimbării, ci una care a trăit, pe viu și cu satisfacție, această schimbare reală a Aradului din ultimii ani.
Care sunt proiectele pe care aveţi de gând să vă construiţi cei patru ani de mandat? Vor schimba acestea Aradul într-un fel sau altul? Cât de radical?
FALCĂ. În primul rând e vorba de un proiect foarte mare, cel de Regenerare Urbană a marilor cartiere de blocuri. Aceste cartiere nu au fost gândite la vremea lor să asigure o calitate a locuirii cu adevărat satisfăcătoare. Au și fost denumite „cartiere dormitor”, prin asta limitându-se drastic opțiunile de locuire ale familiilor din aceste zone. Lumea a evoluat însă, cetățenii au alte așteptări de confort urban, iar acest mare proiect de regenerare a cartierelor vine să răspundă acestor așteptări. Cum? Prin ample modernizări ale drumurilor de acces, ale trotuarelor, prin amenajări de parcări, inclusiv etajate, creare de noi spații verzi și locuri de joacă, într-un cuvânt prin aducerea la zi a nivelului de confort urban. Acest proiect înseamnă reabilitarea zonelor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureș, Confecții, Micălaca, Vlaicu, Centru – inclusiv zona protejată, mai exact 81.489 mp de trotuare, 233.333 mp suprafață carosabilă nouă, cu canalizare pluvială, nouă parcări de tip fast-park cu iluminat public modernizat, zone verzi în suprafață de 70.105 mp, locuri de joacă cu mobilierul urban aferent în suprafață de 14.313 mp. Au existat și în precedentele mele mandate intervenții de acest gen în cartiere, însă acum efortul e mult mai amplu și mult mai în profunzime.
Un alt proiect important e finalizarea noului stadion „Francisc Neumann”. E un proiect la care țin foarte mult, nu doar pentru că are o puternică încărcătură simbolică, ca proiect de renaștere a fotbalului arădean. Noul stadion trebuie să devină un spațiu pentru evenimentele importante pe care Aradul le găzduiește deja, evenimente care trebuie să crească și pot crește având un spațiu modern și generos la dispoziție. Am găzduit în Arad anul acesta un campionat european de atletism, dar noul stadion trebuie deschis și altor tipuri de evenimente: mari concerte, mari festivaluri muzicale etc. Iar Aradul trebuie să fructifice această șansă, de a deține un stadion ultramodern, cu capacitate mare, singurul de acest fel pe o rază de o sută și ceva de kilometri de jur împrejurul nostru.
Izolarea termică a blocurilor este un alt proiect important pentru noi. În bugetul acestui an am alocat sumele necesare – 3.200.000 lei – pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru 300 blocuri, iar în acest moment sunt pregătite pentru a fi depuse cererile de finanțare pentru 60 de blocuri.
Sistemul de învățământ reprezintă o prioritate, de aceea investim puternic în școli, astfel încât elevii să aibă cele mai bune condiții pentru a învăța. Avem pregătite documentațiile tehnico-economice pentru reabilitarea clădirilor unităților de învățământ – 10 grădinițe, 10 școli generale, 10 licee tehnologice și 2 internate cu cantine școlare.
Aveţi din nou majoritate în CLM, deci teoretic puteţi să vă puneţi în aplicare orice plan la care aţi visat. Dar nu veţi putea invoca scuza că nu aţi avut votul de partea dvs. Ce l-ar ţine pe primarul Falcă de la punerea în aplicarea a dorinţelor?
FALCĂ. Pe plan local, nu văd nicio piedică. Chiar dacă s-a demonstrat luni în ședința de Consiliu Local faptul că PSD-ul este împotriva Aradului prin faptul că nu au votat proiectul de realizare a unei săli polivalente la Patinoar, nu au votat proiectul de Regenerare Urbană a spațiilor dintre blocuri – proiecte votate doar de consilierii PNL, local, avem forța necesară să ne ducem la îndeplinire proiectele. Doar un guvern central potrivnic arădenilor, așa cum a fost guvernul PSD al lui Victor Ponta, ar putea încetini dezvoltarea Aradului. Acest guvern a blocat proiectele pasajelor peste calea ferată de pe centură, a blocat reabilitarea celor 27 de străzi din programul PNDL – Constituţiei, Hunedoarei, Titulescu, Pădurii, Timişorii, 6 Vânători, Magheru, Steagului, Augustin Doinaş, Crişan, Cloşca, Gh.Popa de Teiuş, 1 Decembrie, Ion Şirianu, N.Grigorescu, Orşova, Ludovic Szantay, Transilvaniei, Gh. Şincai, Călăraşilor, Simion Popa, Brâncuşi, Şezătorii, Bihorului, Dorobanţilor, Vasile Milea şi Gh.Bariţiu -, a blocat realizarea bazinului de polo din Subcetate, a blocat construirea Palatului Copiilor. Cu astfel de blocaje „sprijină” PSD-iștii dezvoltarea Aradului când sunt la guvernare. Totodată, nu cred că perspectiva unui alt guvern PSD este plauzibilă în acest moment și sunt sigur că majoritatea cetățenilor nu vor vota cu PSD.
Colegul dvs. de la judeţ, preşedintele CJA, Iustin Cionca a pornit în forţă mandatul cu afirmaţii spectaculoase. Printre ele se numără şi înfiinţarea unei poliţii a lucrărilor. Poate cel mai criticat lucru în mandatele dvs. a fost proasta calitate a lucrărilor, proiecte frumoase finalizate prost. Nu credeţi că s-ar impune şi în municipiu ceva de gen (desigur, dacă e pe lege o astfel de poliţie)?
FALCĂ. Haideți să privim lucrurile în perspectivă: cum arată azi, de pildă, podul Traian și pasajele peste calea ferată spre Micalaca și Grădiște? Sau artere principale precum Calea Timișoarei, Aurel Vlaicu, Renașterii, Petru Rareș-Zimandului, Iuliu Maniu etc. Care mai e astăzi procentul de străzi de pământ sau pietruite – și fără canalizare – în Subcetate, în Gai, în Sânnicolau Mic, în Bujac, în Grădiște ș.a.m.d. Eu cred că aceste lucrări sunt cu adevărat „spectaculoase”. Aceste lucrări au schimbat fața Aradului, au fluidizat traficul și au mulțumit cu adevărat cetățenii. Desigur, sunt de acord că trebuie să acordăm o atenție sporită aspectului calitativ al lucrărilor, dar nici nu putem nega ceea ce a fost făcut bine în oraș.
Piaţa politică a Aradului fierbe încă deşi alegerile au trecut. Se zvoneşte de luni bune deja că edilul local pleacă în Parlament în toamnă şi că postul de primar va rămâne vacant. Cum Falcă a rămas încă locomotiva PNL Arad, plecarea ar însemna o şansă imensă pentru contracandidaţi şi e normal ca deja să înceapă pregătirile pentru marea bătălie pentru Arad. Pleacă Gheorghe Falcă cu adevărat la Bucureşti? Sau e tot o strategie politică şi asta?
FALCĂ. Îmi permit să glumesc un pic și să vă semnalez o contradicție în șirul întrebărilor dumneavoastră. Pe de o parte, în prima întrebare spuneți că, de acum încolo, indiferent de ce voi face, voi avea parte doar de „critici, înjurături, acuze”, lucruri de care am avut parte și până acuma din partea PSD-ului. Totuși, pe de altă parte, iată, în această întrebare spuneți că „Falcă a rămas încă locomotiva PNL Arad”. Tot glumind, am să vă răspund că, în privința unei eventuale opțiuni pentru București, situația e la fel de complicată precum o sugerează contradicția din întrebările dumneavoastră. Am să vă răspund tot prin două întrebări. Prima: au nevoie proiectele mari ale Aradului de primarul care le-a inițiat și care a demonstrat că poate duce la bun sfârșit inițiative edilitare de mare amploare? A doua: e nevoie ca Aradul, ca județ care nu a pierdut nicio bătălie electorală în fața stângii, să fie reprezentat la București, inclusiv la nivel guvernamental, de oameni cu performanță certă, atât administrativă, cât și politică? Deocamdată, răspunsul la aceste întrebări nu există decât parțial. Când el va fi definitiv, voi lua, împreună cu colegii din PNL, și o hotărâre.
Totuși, pentru moment, vă pot da un răspuns scurt. La cât de mult rău a făcut PSD-ul Aradului, nu vor avea niciodată primar.
Ce rol atribuiţi partidului în strategiile de dezvoltare şi stabilirea priorităţilor municipiului şi judeţului, inclusiv în alocarea de fonduri? Dar în organizarea şi funcţionarea societăţilor din subordinea Primăriei şi Consiliului Judeţean?
FALCĂ. Suntem o filială model, prin instituționalizare și profesionalizare, printre filiale județene ale PNL. Ca partid așadar, rolul nostru este strict reglat de aceste valori: profesionalism și legalism instituțional. Acestora li se adaugă alte valori specifice dreptei. În primul rând, orientarea către comunitate. Am dovedit asta prin deschiderea către societatea civilă, de unde, prin proiectele 3 pentru Arad, am recrutat profesioniști. Suntem într-un proces permanent de împrospătare a resursei umane, pentru că un partid vine, la fiecare alegeri, cu o ofertă electorală care înseamnă o viziune de dezvoltare plus o echipă care să implementeze această viziune. Iar „dezvoltare” e un alt cuvânt cheie, o altă valoare a politicilor dreptei. Noi nu suntem adepții cheltuielilor sociale care mențin în subdezvoltare fiefurile PSD, cum se întâmplă în Teleorman, în Vaslui și în atâtea alte locuri din România. Noi vrem să ajutăm comunitățile să se dezvolte, aceste valori, comunitate și dezvoltare, reglează orice strategie și impune atât prioritățile, cât și resursa umană profesionistă capabilă să le ducă la îndeplinire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!