Mulţi dintre arădeni prea s-au învăţat să amâne plata facturilor de pe o lună pe alta. Iar, uneori, amânările ajung la perioade mult mai lungi. O lege modificată în această vară ar putea, însă, să schimbe acest lucru şi să îi facă pe arădeni buni platnici. Nu de altceva, dar altfel ar putea fi executaţi silit. Compania de Apă Arad (CAA) anunţă că, prin legea 224/24.07.2015, „factura individuală pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare constituie titlu executoriu”. În spatele acestui limbaj de lemn se ascunde o realitate dură, explicată de către cei de la CAA: „conform acestei prevederi, la terminarea scadenţei, utilizatorii, persoane fizice sau juridice, pot fi executaţi silit pe baza facturii, fără să mai fie nevoie ca operatorul serviciului să apeleze la instanţele judecătoreşti. Utilizatorii au un termen de 45 de zile pentru plata facturilor de apă şi canalizare conform contractelor încheiate cu operatorul serviciului, S.C. Compania de Apă SA. Toţi utilizatorii serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare, care la termenul scadent nu au achitat factura, vor fi notificaţi, după care se va trece la executarea silită”.
Pe rând
Pentru a crea o imagine a ceea ce s-ar putea întâmpla de acum înainte, am încercat să realizăm un scenariu: în primă fază, se eliberează factura pentru consumul de apă şi/sau canalizare. Arădeanul care primeşte factura are la dispoziţie 45 de zile să o plătească. Dacă nu achită valoarea în 45 de zile, Compania de Apă Arad emite o notificare de plată. Din momentul în care primeşte notificarea, există o perioadă de cinci zile în care poate fi plătită factura restantă. Dacă nici după cele cinci zile suma nu este achitată, din acel moment arădeanul care are restanţă la apă poate fi executat silit în orice moment. Fără a mai fi chemat în judecată, fără a mai primi alte somaţii sau notificări.
Şi cifrele
Potrivit Companiei de Apă Arad, în prezent 5.940 de arădeni au facturi restante la apă sau canalizare, facturi care au depăşit termenul de 45 de zile. Cea mai mică factură restantă este de 3,62 de lei, respectiv contravaloarea unui metru cub de apă, iar cea mai mare factură este una astronomică, de aproape 1,5 milioane de lei. Deşi nimeni nu a vrut să recunoască oficial, se pare că CET Arad este cel mai mare restanţier al Companiei de Apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!