„Am trimis zeci de e-mail-uri la instituţii, firme, cunoştiinţe, am fost personal la opt şcoli, am vorbit cu directorii, i-am rugat să anunţe profesorii şi elevii de liceu, am împărţit pliante, însă, din păcate, rezultatul nu a fost cel aşteptat”, a declarat Viorica Mihailu, secretar al APAH Arad.
Două dintre persoanele prezente la întâlnire, un tânăr şi o femeie de 50 de ani cu hepatita C, au fost programate de reprezentanţii APAH-RO pentru a efectua o serie de analize şi consultaţii la Timişoara, după care medicii le vor întocmi dosarele în vederea administrării tratamentului adecvat.
Oboseala, primul semn
Multe persoane nu ştiu că sunt bolnave şi drept urmare nu se prezintă la medic pentru un control amănunţit. „Este extrem de important ca oamenii să fie informaţi, pentru a putea să se prezinte la medic la cele mai mici semne”, spune Viorica Mihailu. Potrivit specialiştilor, unul dintre simptomele care ar trebui să ridice semne de suspiciune este oboseala. Aceştia mai spun că depistarea timpurie a bolii şi tratarea acesteia sunt esenţiale astfel încât boala să nu se transforme în ciroză sau cancer hepatic.
Campanie
Evenimentul de la Arad s-a desfăşurat în cadrul campaniei naţionale „Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa! Testează-te!” care se derulează în perioada 1 martie–31 mai 2012, scopul campaniei fiind acela de a face oamenii să conştientizeze importanţa depistării la timp a hepatitelor cronice virale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!