Au terenuri, pe puţin două la număr, au case, pe puţin două la număr, au cont în bancă, unii mai multe, şi n-au nici o teamă să-şi ia credite de milioane de lei. Cine sunt ei? Aleşii Aradului. Oamenii pe care criza nu i-a speriat defel. Au trăit tot pe acelaşi picior ca înainte sau poate chiar mai bine. Au făcut câteva vânzări, au mai pus în bănci câţiva bani, au ridicat câteva case, şi-au permis chiar să-şi împrumute prietenii cu sume mari de bani, sau să rămână datori amicilor cu mii de euro.
Singurul capitol la care mai marii municipiului şi oraşului nu stau bine este cel al maşinilor. Nici măcar unul dintre aleşi nu este pasionat de bolizi şi cai putere. Cei mai mulţi nu au avut ce să-şi treacă în declaraţia de avere la acest capitol. Au maşini de serviciu, ce-i drept. Nici cu bijuteriile nu excelează.
Cea mai impresionantă declaraţie de avere completată acum aparţine, fără doar şi poate, preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu, care a reuşit de la ultima sa declaraţie să facă şase depozite de mii de euro, dolari şi lei la bănci, să-şi achite împrumutul luat de la un prieten (80.000 euro), dar şi creditul de 61.000 de franci elveţieni luat de la bancă. Totul, după ce a vândut un lac şi o carieră de andezit, nemenţionate în declaraţiile anterioare. Dar, haideţi să vedem cum trăiesc aleşii Aradului. În numărul de azi: terenurile, casele, maşinile şi vânzările.
Dar haideţi să vedem cum stau primarul Gheorghe Falcă, viceprimarii Geanina Pistru şi Bognar Levente, preşedintele CJA, Nicolae Iocţu, vicepreşedinţii Adrian Ţolea şi Cristian Drăgan, prefectul Călin Bibarţ şi subprefectul Horvath Levente la capitolul avere. Unele schimbări din „starea lor” financiară s-au produs chiar în acest an: au apărut case, terenuri, conturi în bănci. Salariile nu au suferit schimbări prea mari.
Terenurile, preferate de mai toţi
La capitolul terenuri, singurii care sunt săraci lipiţi sunt primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi subprefectul Horvath Levente, care nu au nimic de declarat aici. Urmează preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, cu două terenuri vechi, regăsite şi în decaraţiile de avere anterioare (unul agricol, la Săvârşin, altul intravilan, la Vladimirescu), Adrian Ţolea, tot cu două terenuri, intravilane ambele, unul la Căsoaia (Arăneag), de 300 mp, cumpărat la licitaţie, şi unul la Livada (Sânleani) de 675 mp. Urmează prefectul Călin Bibarţ, cu trei terenuri intravilane, nu oriunde, ci în municipiul Arad, dintre care unul cumpărat chiar în 2010, dar şi un teren în judeţul Ilfov (intravilan) de 533 mp. Vicele Cristian Drăgan are două terenuri la Covăsânţ, moştenite (unul de 600 mp, altul de 2,7 hectare), la care se adaugă un teren extravilan la Arăneag, de 600 mp., cumpărat în 2010.
Bognar Levente are patru terenuri agricole la Zimandul Nou, cel mai recent din 2009 (0,68 ha), şi un teren intravilan în municipiu. Niciunul nu e cumpărat, ci trei sunt moştenite de soţie, unul restituit, iar unul retrocedat.
La acest capitol nimeni nu o întrece, însă, pe Geanina Pistru. Viceprimarul deţine, împreună cu soţul său, Eusebiu Pistru, 12 terenuri dintre care, ce-i drept, doar două în Arad (Aradul Nou), celelalte fiind: unul la Zimand, două la Păuliş (Cladova), două la Secusigiu (Munar), unul în Vladimirescu, două la Livada şi două în Hunedoara (sat Mintia). În 2009, familia a înstrăinat, în plus, alte două terenuri, obţinând 150 de mii de euro (79, respectiv 69 de mii de euro) de pe urma vânzării. Suprafeţele cu pricina au fost vândute Companiei Naţionale de Autostrăzi în condiţiile în care pe acolo trece autostrada spre Timişoara.
De la două în sus
Dacă la terenuri sunt în frunte, la capitolul imobile de locuit, soţii Pistru nu se clasează nici măcar pe locul III. Aici alţii sunt în top, deşi pe vicele Bognar nu-l surclasează nimeni, nici în 2009. Bognar are cinci imobile, apartamente şi case de locuit, toate în municipiu. Trei sunt moştenire, una donaţie, iar un apartament e cumpărat (un imobil de 210 mp – moştenit, un imobil de 137 mp – moştenit, un apartament de 197 mp – cumpărat, un apartament de 403 mp – primit ca donaţie şi un imobil de 2.285 mp – moştenire). Cifra trei pare a fi caracteristică oamenilor de la vârful administraţiei locale. Cristian Drăgan are trei locuinţe (un apartament în municipiu, de 100 mp, o casă la Covăsânţ, de 300 mp, şi o casă la Vladimirescu, de 500 mp).
Adrian Ţolea are şi el un apartament, o casă de locuit şi o casă de vacanţă. Apartamentul este dobândit (în rate) în 1997 (96 mp), casa de locuit e nouă, din 2010, la Sânleani, dar este încă în construcţie (220 mp), iar casa de vacanţă este şi ea în construcţie, dar a fost dobândită în 2009 (62 mp). Gheorghe Falcă agreează şi el cifra trei când vine vorba de locuinţe: are două case de locuit dintre care una dobândită prin schimb, cea din justiţie (169 mp), iar cealaltă în construcţie din 2009 (598 mp) şi un apartament al soţiei (206,5 mp). La edil însă mişcările spectaculoase nu vizează nepărat dobândirea de case, cât schimburile din acte vis-a-vis de acestea, casele fiind trecute pe firma soţiei.
Călin Bibarţ a atins şi el cifra trei în acest an: are două case în municipiu, ambele în suprafaţă de 150 mp şi şi-a cumpărat un apartament, în 2010, în suprafaţă de 73 de mp.
Cu două locuinţe se pot mândri: Horvath Levente, care are două case în municipiu, cumpărate în 2002 (una de 103 mp, cealaltă de 68 mp, extinsă în 2006 cu 257 mp) şi soţii Pistru, care deţin o clădire în suprafaţă de 2.800 mp, cumpărată în 2002, şi un alt imobil de doar 97 de mp, cumpărat în 2003.
Nicolae Ioţcu ar fi fost pe ultimul loc în acest top dacă, în acest an, nu şi-ar fi cumpărat în Vladimirescu o casă de locuit de 366 mp, adăugând-o astfel la apartamentul de 133 mp pe care îl deţine în municipiu.
Nu iubesc maşinile
Suprinzător pentru modelul tipic românesc, aleşii arădenilor nu se laudă cu maşini de ultimă generaţie. Nici Nicolae Ioţcu, nici Gheorghe Falcă şi nici măcar Geanina Pistru nu deţin în proprietate vreo maşină (!), deşi viceprimarul ar putea avea orice maşină Ford şi-ar dori. Prefectul umblă, teoretic, cu o Dacia Logan din 2009, în timp ce subprefectul Horvath are un VW Bora din 2001. Ţolea şi Bognar au fiecare câte două maşini, dar niciuna de top. Ţolea are un VW Sharan, din 2002, cumpărat pe credit, şi un Logan din 2006, iar Bognar un VW Passat, din 1994, şi un Renalut Clio Symbol, din 2005. Cel mai tare în numărul de maşini dar nu şi în valorea lor este Cristian Drăgan, care are trei vehicule: un Logan din 2005, luat pe credit, un Renault 18, din 1986, şi o autoutilitară Renault, din 2005. Toţi au parte, însă, de maşini de serviciu.
Înstrăinările, bată-le vina
Un capitol extrem de interesant din declaraţia de avere a aleşilor noştri este, fără doar şi poate, cel referitor la bunurile înstrăinate în ultimul an, de la ultima declaraţie completată. Nicolae Ioţcu deţine supremaţia aici, toţi ceilalţi fiind departe rău. Preşedintele CJA a vândut un teren intravilan, mai exact o carieră de andezit (1/3 din suprafaţa de 1.934 mp şi o treime din suprafaţa de 18.066 mp) şi un teren intravilan, în fapt o baltă (o treime din suprafaţa de 10.000 mp). Din cele două vânzări, Nicolae Ioţcu s-a ales cu 433.333,33 euro. Tot Ioţcu a mai vândut şi zece părţi sociale la SC TGH Exim Her SRL, în valoare de 47.000 lei.
Al doilea la înstrăinări e vicele Bognar Levente, cu două operaţiuni de gen petrecute de curând: în 2010 august, a renunţat la o casă de locuit în valoare de 370.000 euro, donată lui Bognar Endre, iar în octombrie a vândut un teren intravilan pe 35.000 euro. Bognar nu s-a oprit aici ci, în octombrie 2010, a făcut o donaţie în bani lui Bognar Z., în valoare de 45.000 de euro.
Locul trei îi revine Geaninei Pistru, care a rămas, aşa cum am precizat, în 2009, fără două terenuri, expropriate de stat. A obţinut pentru acestea 130.000 de euro de la Compania Naţională de Autostrăzi.
Falcă ocupă poziţia a patra aici, fără a vinde cu adevărat nimic. Totuşi, edilul a procedat în iulie 2009 la o înstrăinare de mii de lei: a dat firmei deţinută de soţia sa (Pro Arhitectura) casa de locuit aflată în construcţie din 2009, în schimbul a 316.224 lei, cu menţiunea că suma urmează a fi primită în termen de doi ani.
Aleşii Călin Bibarţ, Horvath Levente, Adrian Ţolea şi Cristian Drăgan nu au vândut nimic.
Bijuterii
Nici bijuteriile nu sunt pe placul tuturor aleşilor din Arad. Nicolae Ioţcu, Horvath Levente, Adrian Ţolea, Bognar Levente şi Cristian Drăgan nu au ca avere nici o bijuterie de valoare. Prefectul Bibarţ deţine recordul aici, declarând că deţine bijuterii în valoare de 30.000 de euro, toate dobândite până în 2007. Locul doi este ocupat de primarul Falcă, care are bijuterii de 22.000 de euro, dobândite de-a lungul a 30 de ani, iar Geanina Pistru are investiţii în bijuterii de doar 20.000 de euro.
Raport despre starea aleşilor
În numărul de mâine al ziarului puteţi citi despre cum stau cu datoriile cei opt aleşi, ce venituri au şi câţi bani şi-au pus deoparte în bănci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!