ARAD. Cei cinci poliţişti examinatori din cadrul Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Arad nu vor putea fi judecaţi la Tribunalul Arad, chiar dacă aceasta este instanţa competentă. Asistăm, în aceste zile, la o situaţie inedită în care nu mai avem judecători care, legal, se pot apleca asupra acestui dosar. Motivul? Potrivit informaţiilor noastre, toţi judecătorii Secţiei Penale din cadrul Tribunalului au avut deja tangenţă cu acest dosar, iar legea nu le permite să judece alte dosare conexe. Dar să le luăm pe rând. Procurorii DNA Timişoara au instrumentat un dosar în cadrul căruia cinci poliţişti examinatori au fost cercetaţi pentru luare de mită. Aceştia au fost acuzaţi că, pentru 200-300 de euro pe care îi primeau de la candidaţi, închideau ochii la greşelile făcute de către cei care îşi doreau să obţină permisele de conducere. În cadrul dosarului instrumentat de DNA, au fost inculpaţi atât poliţiştii, cât şi instructorii auto care intermediau mita, dar şi candidaţii care dădeau bani pentru a trece proba practică. Unii dintre inculpaţi, opt la număr, au decis să încheie cu procurorii DNA acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, primind pedepse cu suspendare pentru dare de mită. Însă fiecare astfel de acord de recunoaştere a vinovăţiei trebuia aprobat sau respins de un judecător din cadrul Tribunalului Arad. Lucru care s-a şi întâmplat. Numai că, odată ce au aprobat acele acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, judecătorii nu mai au dreptul să judece orice alt dosar care ar avea legătură cu acordurile respective. Aşadar, nici dosarul în care poliţiştii au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Luni, 25 martie, s-a decis că dosarul trebuie să plece din Tribunalul Arad şi să fie judecat de altă instanţă. Iar Curtea de Apel Timişoara, instanţa superioară Tribunalului, va trebui să decidă în care oraş va ajunge dosarul şpăgilor pentru permise.
„Admite declaraţia de abţinere formulată de domnul judecător Lorant Varga, la data de 25.03.2024, în dosarul nr. 755/108/2024 aflat pe rolul Tribunalului Arad, în cauza privind inculpaţii Bezergheanu Daniel, Bozgan Marian Ioan, Gherheş Ioan, Mironescu Vasilică Bogdănel, Stoica Ionuţ Tiberiu, Dobrău Claudiu Ioan, Stoinescu Petru Ioan, Bîc Viorica şi Hagiu Costel, trimişi în judecată prin rechizitoriul întocmit la data de 30.01.2024 în dosarul nr. 127/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara. Efectele prevăzute de lege ale admiterii declaraţiei de abţinere se întind şi asupra dosarului asociat nr. 755/108/2024/a1 privind procedura de cameră preliminară în cauză. Constată imposibilitatea desemnării unui judecător pentru soluţionarea cauzei penale. În temeiul dispoziţiilor art. 68 alin.9/1 Cod procedură penală, trimite cauza instanţei ierarhic superioare, respectiv Curtea de Apel Timişoara în vederea desemnării unei instanţe egale în grad pentru soluţionarea cauzei penale ce face obiectul dosarului nr. 755/108/2024 şi respectiv nr. 755/108/2024/a1. Fără cale de atac. Pronunţată în camera de consiliu din data de 25 martie 2024”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Arad.
Două variante
Curtea de Apel Timişoara va avea de ales dintre două tribunale, în ceea ce priveşte judecarea dosarului „Mită pentru permise”. Pe lângă Tribunalul Arad, din circumscripţia Curţii de Apel Timişoara mai fac parte Tribunalul Timiş şi Tribunalul Caraş-Severin. Aşadar, una dintre aceste instanţe va prelua dosarul poliţiştilor examinatori, încă din faza de cameră preliminară şi până la judecata pe fond.
Şi inculpaţii
După cum ziarul nostru a anunţat deja, cinci poliţişti arădeni de la Permise au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, într-un dosar instrumentat de DNA Timişoara. Vasilică Bogdănel Mironescu, Daniel Berzegheanu, Ioan Gherheş, Marian Ioan Bozgan şi Ionuţ Tiberiu Stoica, toţi angajaţi în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, sunt inculpaţi în acest dosar. Alături de ei, a fost trimis în judecată şi Claudiu Ioan Dobrău, administrator al unei şcoli de şoferi, acuzat de complicitate la luare de mită, Petru Ioan Stoinescu, pentru complicitate la luare de mită, dar şi Viorica Bîc şi Costel Hagiu, elevi ai şcolii de şoferi, acuzaţi de dare de mită.
Trimite articolul
XEra si logic…Au primit sparga cuvenita si nu au chef sa lucre asa incit acesti mafioti vor scapa ca doar suntem in Romania tara tuturor posibilitatilor !!
Foarte previzibil. Probabil nu se va gasi un judecator in toata tara, toti sunt preocupati sa isi numere pensia.
Oricum, si in cazul in care se vor gasi judecatori, se prescrie tot.
PENSII SPECIALE… pot să ia……. Niște goonoaie !!!