În 26 iulie, după descindere procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică -, la cele două universități din Arad, 36 de persoane (angajați, studenți și absolvenți) au fost puse sub urmărire penală, iar față de 16 dintre acestea s-au luat diferite măsuri preventive restrictive de libertate. Două dintre aceste persoane sunt cadre didactice în cadrul uneia dintre universități, însă sunt și cadre medicale la Spitalul Clinic Județean Arad. Împotriva lor s-a luat de la început măsura controlului judiciar. De atunci, cei doi contestă măsura preventivă dispusă în ceea ce-i privește. Așa s-a întâmplat și la începutul lunii noiembrie când procurorul a decis prelungirea acestei măsuri pe numele celor doi medici. Contestațiile celor doi – împotriva ordonanței procurorului de prelungire a măsurii controlului judiciar -, au ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Arad. Instanța a hotărât: „Respinge plângerea formulată de inculpata Nicolescu Laura Corina, împotriva ordonanţei procurorului de prelungire a măsurii preventive a controlului judiciar din 10 noiembrie 2017 dată în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, pe care o menţine. Respinge plângerea formulată de inculpatul Jipa Allbertto Radu împotriva ordonanţei procurorului de prelungire a măsurii preventive a controlului judiciar din 10 noiembrie 2017 dată în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, pe care o menţine. Definitivă”. Cei doi au mai contestat lunile trecute măsura controlului judiciar luată împotriva lor, fără succes însă.
Luare de mită
Cei doi sunt urmăriți penal pentru luare de mită în formă continuată, respectiv luare de mită în dosarul „Diplome de licență fără studii”. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmăririe penală și criminalistică -, pe parcursul anilor universitari 2015-2016 și 2016-2017 „în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două instituții de învățământ superior nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenţilor cu ocazia desfăşurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permiţându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal. De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obțină note cu care să poată promova examenele. În ceea ce privește lucrările de licență, în schimbul unor sume de 500-600 de euro, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori, în format electronic, conținând inclusiv prezentări în format power point”.
Bani, rubine și diamant
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate de procurori în 26 iulie au fost ridicați pentru 350.000 de euro, înscrisuri și sisteme informatice utile cauzei, iar recent polițiștii au pus în executare trei mandate de percheziție asupra a trei casete de valori deținute de către doi dintre cei cercetați în cauză, la unități bancare de pe raza județelor Arad și Timiș, în urma cărora au fost indisponibilizate polițiștii au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elvețieni, 500 de grame de aur, 110 grame de perle, 200 de grame de rubine și două inele cu diamant.
Citiți principiile noastre de moderare aici!