Consilierii judeţeni din PSD au venit cu o propunere care să demonteze o hotărâre adoptată în luna iulie, hotărâre despre care publicaţia noastră a scris pe larg. Este vorba despre decizia Consiliului Judeţean Arad prin care instituţiile şi agenţii economici sunt obligaţi să plătească… apa de ploaie. Practic, Compania de Apă Arad a decis să includă o nouă taxă pentru firmele din judeţ, o taxă care vizează canalizarea pluvială. În funcţie de suprafaţa clădirilor în care funcţionează societăţile şi instituţiile, acestea sunt obligate să plătească o taxă pentru că, spun cei de la Compania de Apă, ploaia care se scurge de pe acoperişul clădirilor se varsă în canalizarea pluvială. După cum am anunţat deja, hotărârea a fost adoptată în luna iulie, asta chiar dacă aleşii din PSD au vociferat la momentul respectiv. Acum, însă, consilierii din Opoziţie trec la contraatac. Aceştia au întocmit un proiect de hotărâre care să revoce hotărârea din luna iulie şi, implicit, să anuleze taxa impusă arădenilor pentru apa de ploaie.
În acest sens, grupul consilierilor PSD a întocmit şi semnat un proiect de hotărâre care urmează să fie supus votului în şedinţa CJA programată pentru data de 28 septembrie. Aleşii PSD au întocmit şi o expunere de motive în care arată de ce ar trebui revocată hotărârea din iulie şi, implicit, taxa pentru apa de ploaie. „Deşi a fost solicitat, nu s-a prezentat un calcul al impactului economic obţinut ca urmare a introducerii taxei, defalcat pe instituţii publice şi agenţi economici. Nu s-a prezentat o situaţie a stadiului de colectare a datelor de la instituţii şi agenţi economici, necesare aplicării formulei de calcul a tarifului. Urmare a acestei împrejurări, nu este clar dacă regulamentul poate fi aplicat efectiv şi peste tot, cu consecinţa lipsei de previzibilitate pentru agenţii economici destinatari. Includerea în formula de calcul a unor elemente ce nu pot fi verificate şi prin urmare nu se poate stabili dacă operatorul a emis factura în conformitate cu ceea ce s-a întâmplat efectiv în teren. Necesitatea sprijinirii agenţilor economici din judeţul Arad prin neîmpovărarea acestora cu un nou tarif, în special în contextul rezultat din modul defectuos de implementare al proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide la nivelul judeţului Arad, implementare în urma căreia agenţii economici primesc de la operator facturi exorbitante pentru a beneficia de acest serviciu”, se arată în expunerea de motive a consilierilor PSD.
Contraţi de CJA
De cealaltă parte, Biroul de Guvernanţă Corporatistă din cadrul Consiliului Judeţean spune că o asemenea hotărâre nu este întemeiată. La rândul lor, şi ei vin cu argumente. „Menţionăm că la şedinţa Consiliului Judeţean Arad din data de 24.07.2018, când a fost avizat Regulamentul Serviciului public de alimentare cu apă și canalizare din aria de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale <Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canalizare judeţul Arad>, au fost prezenţi 7 din cei 11 consilieri judeţeni iniţiatori ai proiectului de hotărâre, aceștia votând <Pentru> avizarea regulamentului”, arată, încă din prima parte a referatului, cei de la Guvernanţa Corporatistă. Practic, aceştia spun că aleşii din PSD nu trebuiau să voteze proiectul privind taxarea apei de ploaie dacă acum vor să revoce respectiva hotărâre. Apoi, mai spun cei de la CJA, taxarea apei de ploaie a fost legiferată la nivel naţional prin legea 215/2018, care spune: „Costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului”. În final, cei de la Guvernanţă Corporatistă spun că „având în vedere cele prezentate mai sus, propunem respingerea Proiectului de Hotărâre privind revocarea Hotărârii nr. 218 din data de 24.07.2018 privind avizarea Regulamentului Serviciului public de alimentare cu apă și canalizare din aria de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale <Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canalizare judeţul Arad>”.
Fără sorţi de izbândă
Ţinând cont de faptul că aleşii din Opoziţie sunt mai puţini decât cei de la Putere, este greu de crezut că proiectul lor de hotărâre va avea sorţi de izbândă. Rezultatul final îl vom afla în 28 septembrie, când va avea loc şedinţa CJA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!