Lipsa personalului medical din unităţile sanitare se simte tot mai acut la nivel naţional. Pentru a acoperi într-un fel sau altul „gaura” lăsată în sistem de către medicii care au ales să profeseze în Occident, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au ales cea mai uşoară cale: vor fi angajaţi absolvenţi ai facultăţilor de medicină care nu au reuşit să ia examenul de rezidenţiat. Conform ordinului întocmit de minister, medicii cu competenţe limitate vor putea fi încadraţi în sistemul sanitar, chiar dacă până acum puteau doar să promoveze produsele medicale. Însă acest lucru nu este văzut cu ochi buni de niciunul dintre directorii marilor spitale din Arad, respectiv Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal. Ambii manageri spun că nu sunt atraşi de ideea de a pune viaţa oamenilor în mâinile unor studenţi care nu au reuşit să treacă de rezidenţiat.
Potrivit ordinului emis de către MS, medicii cu competenţe limitate pot fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată. Tot în ordin se specifică şi faptul că posturile destinate medicilor cu competenţe limitate se înfiinţează şi sunt prevăzute separat în statul de funcţii al unităţii sanitare. Comitetul director al spitalului public analizează necesarul de astfel de posturi la nivelul unităţii. Ocuparea posturilor vacante de medici cu competenţe limitate se face prin concurs iar aceştia sunt repartizaţi la locurile de muncă de directorul medical al unităţii, în funcţie de necesar. Numărul maxim de medici cu competenţe limitate care pot fi încadraţi într-o unitate medicală este de 20 la sută din totalul personalului calificat. În plus, posturile temporar vacante de medici specialişti pot fi transformate şi ocupate de medici fără rezidenţiat pentru o perioadă de maxim şase luni.
Nu ne interesează
Managerii spitalelor importante din Arad nu sunt prea curioşi de noul ordin. Bogdan Totolici, directorul Spitalului Judeţean, a declarat că „în momentul de faţă nu sunt de acord cu acest lucru. Suntem în plin proces de reorganizare, am preluat mai multe spitale din întreg judeţul. Trebuie să ne facem calculele, să vedem de ce fonduri dispunem. Nu ne permitem să încadrăm personal medical pe fonduri proprii. Sunt de acord că şi aceşti absolvenţi au nevoie de un loc de muncă, dar chiar nu suntem interesaţi”.
Şi Teodora Olariu, managerul Spitalului Municipal, este împotriva ordinului emis de către minister. „Nu avem nevoie de medici cu competenţă limitată. Ne trebuie medici care să facă o reţetă, un consult şi să ofere un tratament. Dacă, de exemplu, este un accident, iar la spital ajunge un rănit, cu ce poate ajuta un medic cu competenţă limitată? Şeful de secţie sau directorul medical nu cred că va fi de acord să răspundă pentru un absolvent de facultate, dar fără rezidenţiat. Acest examen de rezidenţiat înseamnă foarte mult în ceea ce priveşte aptitudinile medicale”, a declarat Olariu.
Ce au voie?
Medicii cu competenţe limitate vor avea voie să consulte pacienţii şi să le completeze fişa de observaţie la internare. Va putea să informeze pacientul cu privire la particularităţile bolii la tratamentul ce trebuie urmat. Urmăreşte evoluţia pacientului pe perioada tratamentului, după care i-o transmite medicului supraveghetor.
Teodora Olariu: „Nu avem nevoie de medici cu competenţă limitată”
Alin Gherasim
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!