Cea mai căutată destinaţie de vacanţă pentru arădeni, Antalya, rămâne fără turişti şi în luna iulie. Dacă în anii anteriori, la mijlocul lunii iunie aveam deja zboruri spre litoralul turcesc, pandemia de COVID-19 a dat peste cap planurile hotelierilor, dar şi ale turiştilor. Cu rezervarea în buzunar şi bani plătiţi ca avans sau integral, turiştii arădeni se văd puşi în imposibilitatea de a pleca spre Antalya. Prelungirea Stării de Alertă în România cu încă 30 de zile şi, implicit, a perioadei de interdicţie a zborurilor spre Turcia, duce la anularea tuturor sejururilor (şi) din luna iulie.
Patru curse
Luni, joi şi vineri (2) ar fi fost, conform planului prezentat la începutul acestui an de tour-operatori, zilele în care s-ar fi zburat spre Antalya de pe Aeroportul Arad. Aproape 500 de turişti pe săptămână ar fi ales să se relaxeze pe litoralul Mării Mediterane, sejururile fiind rezervate, în mare parte, încă din perioada early-booking. În cel mai optimist scenariu, cursele ar putea fi reluate, cel mai repede, la începutul lunii august, dacă Guvernul va decide ieşirea din Starea de Alertă.
Variante pentru turişti
Agenţiile de turism din Arad, serios afectate de ,,îngheţarea” primei părţi a sezonului estival, caută să ofere clienţilor soluţii. Ne explică Ema Boita, reprezentanta Agenţiei Emma Voyage, consultantul nostru pe probleme de turism: „Cei cu sejururi achiziţionate pentru lunile iunie-iulie 2020 au primit variante din care au fost puşi să aleagă. Vorbim despre posibilitatea mutării sejurului în lunile august-septembrie, funcţie de disponibilităţile fiecărui hotel în parte, sau amânarea sejurului pentru anul următor, în condiţii financiare similare şi, plus-minus câteva zile, în aceeaşi perioadă contractată în această vară. În fine, o alternativă ar fi primirea unui voucher pentru suma plătită pentru sejur care poate fi folosit la rezervarea unui alte vacanţe disponibilă la tour-operatorul respectiv”.
Reguli mai stricte
Pentru turiştii care vor lua cu asalt, din luna august, resorturile din Antalya, autorităţile turce au pregătit o serie de reguli stricte pentru protecţia acestora. Cei care vin cu avionul vor fi monitorizaţi dacă au febră, la plecare şi sosire, vor fi transferați la hoteluri cu mașini cât mai mici, iar accesul în camere se va face, pe cât este posibil, cu coduri descărcate pe telefonul mobil. În schimb, nu se va renunța la sistemul all inclusive, însă hotelurile vor utiliza pentru mese mai multe spații, astfel încât într-un restaurant să nu se mai aglomereze 500-1.000 de persoane. Turistul poate comanda tot ce dorește, indiferent de cantitatea de mâncare sau băutură, dar va fi servit de ospătari care vor avea măști de protecție, bonete și mănuși. La plajă, distanța între șezlonguri va fi de cel puțin 1,5 metri, iar pentru piscine vor fi folosite soluții antivirus. Se vor dezinfecta bagajele și camerele, iar hotelurile nu vor funcționa la capacitate maximă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!