Nici o repercusiune. La noi, poţi să promiţi un lucru în cadru oficial şi să nu-l faci pentru că oricum nu te trage nimeni la răspundere. În Arad, consilierii locali pot susţine că fac una, iar a doua zi să facă invers fără să li se pară că au greşit undeva. Nu e o poveste despre un oraş imaginar cu aleşi imaginari. E istoria cât se poate de reală a problemelor de la Filamonica din Arad, luată la ochi de CLM poate doar de ochii presei.
Totul a început cu momentul în care, tam-nesam, directorul Filarmonicii, Alin Văcean, a decis să intre în război cu presa locală în loc să vadă de destinul instituţiei pe care trebuia să o conducă. Şi atât de tare şi-a dorit războiul, că a început să trimită presei răvaşe cu jigniri, uitând să se ocupe, de pildă, de acoperişul prin care „plouă” peste performerii de pe scenă, sau de atragerea arădenilor spre această instituţie de cultură.
Supărarea presei legată de activităţile deviante ale directorului Filarmonicii i-a „muiat” atunci pe mai marii Primăriei şi pe aleşii municipali într-atât încât, în şedinţa CLM în care urma să se voteze aprobarea rezultatului final al evaluării anuale a managementului, cu o notă aproape de perfecţiune, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, la cererea primarului Falcă, până la „lămurirea şi îndreptarea” poziţiei managerului.
S-a vorbit atunci de înfiinţarea unei comisii care să analizeze cele întâmplate, să le îndrepte şi care să prezinte un raport detaliat aleşilor înainte de a se trece la votarea evaluării performanţelor pe 2011 ale lui Văcean. Ce s-a întâmplat de acum o lună şi până astăzi?
Mai nimic, dacă am omite faptul că proiectul se regăseşte pe ordinea de zi a şedinţei de azi a CLM, fără vreo modificare. Sau că ordinea de zi mai e completată cu un proiect de înfiinţare a unui post de director la Filarmonică.
Dar haideţi să vedem cum au evoluat lucrurile de la momentul la care comisia de cultură din CLM şi mai marii Primăriei păreau decişi să-l tragă la răspundere, rapid, pe directorul Filarmonicii, prin intermediul unei comisii.
Atât de rapid s-a mişcat totul încât, după două săptămâni, viceprimarul Levente Bognar, care promisese şi el în plen o întâlnire têt-a-têt cu Văcean, o avusese, dar nu pentru a lămuri poziţia acestuia faţă de mass-media, ci pentru a discuta… strategia culturală pe 2012!
Pauză până la şedinţă
La nici o săptămână distanţă, Bruno Biringer, preşedintele comisiei de cultură, ne-a informat că nu a avut loc nicio întrevedere cu Alin Văcean, în condiţiile în care viceprimarul urma să lămurească situaţia, dar că, totuşi, se va face o comisie, în care vor fi invitaţi şi reprezentanţii mass-media, pentru o confruntare faţă în faţă. Idee îmbrăţişată sau chiar propusă de primarul Gheorghe Falcă. Mass-media nu a mai ajuns să le comunice mai marilor Aradului faptul că nu ar fi îmbrăţişat o astfel de idee şi că Municipalitatea ar trebui să-şi facă singură curat în propria ogradă, căci convocarea la întrevedere nu a mai venit. Va veni, însă, ne asigura primarul ieri.
S-a vehiculat, între timp, că edilul Gheorghe Falcă i-ar fi cerut demisia de onoare lui Văcean (pentru că un alt mod de a scăpa, în mod legal, de manager nu au fost identificate) şi că pe subiect se tot poartă discuţii. Discuţii tărăgănate până astăzi, când pe ordinea de zi a şedinţei se regăseşte, fără modificări, proiectul prin care lui Văcean i se recunosc meritele de conducător priceput al instituţiei de cultură.
Nu au găsit formula „letală”!
Cât despre comisia care urma să îl ia la întrebări pe Văcean, Bruno Biringer ne-a declarat: „Noi am avut discuţii între noi şi am considerat că mai bine ar fi ca dânsul să-şi dea demisia de onoare, pentru că noi nu am găsit cadrul juridic pentru a înfiinţa acea comisie. Nu s-a prea văzut rolul acestei comisii. Sunt alte căi de rezolvare a acestui conflict, care aruncă o imagine negativă asupra instituţiei”. Iar calea găsită de aleşi a fost … trecerea silenţioasă a timpului.
Viceprimarul Levente Bognar, responsabil de instituţiile de cultură din subordinea Municipalităţii, ne-a precizat ieri că evaluarea e una iar comportamentul directorului alta, dar şi că în întrevederea care totuşi a avut-o cu Văcean a obţinut de la acesta (!) promisiunea că va găsi o soluţie de a comunica mai bine cu mass-media.
Primarul Falcă susţinea, tot ieri, că instituţia pe care o conduce e „obligată prin lege să promoveze proiectul pe ordinea de zi”, dar că problema comportamentului directorului nu a fost îngropată.
Încă un director
Între timp, aleşii urbei s-au mişcat mult mai rapid când a venit vorba de politică şi Filarmonică. Pe ordinea de zi a şedinţei de joi stă un alt proiect pentru care a existat şi voinţa de a-l face şi cadrul legal. Aleşii sunt chemaţi să voteze tot joi modificarea organigramei la Filarmonica Arad. Mai exact, transformarea funcţiei contractuale de execuţie, vacantă, de referent din cadrul Filarmonicii de Stat Arad, în funcţie contractuală de conducere de… director.
Totul, dacă ar fi să ne luăm după gurile rele, ca să-i ofere lui Doru Orban, angajat al Filarmonicii din Arad şi preşedintele Partidul Ecologist Arad, care a intrat în alianţă cu PDL, un post de şef.
În acest caz, s-au găsit soluţii: aleşilor sunt chemaţi să voteze pe lângă postul de manager, crearea unui post de director la Filarmonică. Funcţia ar urma să fie mai mică ca importanţă faţă de cea a managerului Văcean, dar lucrurile se pot schimba, aşa cum în trecut s-a desfiinţat (ca fiind inutilă) funcţia de directorul artistic, eliminându-l atunci din schemă pe Dorin Frandeş, aflat în război cu ex-managerul Rodica Tălmaciu.
Latura artistică
În proiectul de acum se spune că Filarmonica de Stat Arad ar fi cerut printr-o adresă această soluţie iar Primăria a considerat că, acum, e oportună propunerea. Ce ne spun responsabilii culturii din municipiu pe acest subiect? Bruno Biringher spune că „Acum s-a considerat necesar să existe un director care să se ocupe de partea creativă a instituţiei, pentru că managerul are o mare responsabilitate în a asigura resursele financiare necesare acesteia şi în atragerea de fonduri europene”. Noi am adăuga şi în redactarea de materiale cu adresă directă către mass-media din Arad.
Levente Bognar nu ne-a precizat decât că e o propunere a ordonatorului de credite (care în acest caz e Primăria Arad -n.r.) şi că această propunere a fost acceptată de comisia de cultură, în timp ce primarul Falcă spune că „e nevoie de un director artistic care să se ocupe de latura artistică a instituţiei” şi că propunerea vine de la Filarmonică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!