Aveam o şansă. Am asistat chiar la o premieră în politica ultimei perioade: primarul şi prefectul s-au pus la aceeaşi masă pentru a întocmi un proiect de hotărâre de Guvern pentru acoperirea datoriilor de la CET. Dar, surpriză, respectivul proiect nici măcar nu a intrat la vot. De ce? Nimeni nu ne-a putut răspunde. După cum suntem obişnuiţi deja, „mâţa moartă” a fost aruncată dintr-o curte în alta de către Primărie şi Prefectură, ajungându-se inclusiv către Ministerul Finanţelor. Să vedem care a fost filmul banilor aşteptaţi, dar care nu au mai ajuns. Marţi, prefectul Cosmin Pribac şi primarul Gheorghe Falcă au anunţat că avem o variantă de a scoate cele două CET-uri din situaţia ingrată în care se află acum. A fost identificată o posibilitate de a primi bani de la Guvern pentru stingerea datoriilor celor două centrale. A fost întocmit un proiect de hotărâre de Guvern care a fost trimis Ministerului Finanţelor, acesta din urmă fiind cel care trebuia să îl propună în şedinţa de Guvern de miercuri. Doar că miercuri, pe lista de şedinţă, nu a existat nici urmă de proiectul nostru. Tot miercuri, în jurul amiezii, aşa-zisul deputat de Arad Mihai Fifor a anunţat personal că proiectul de hotărâre a fost greşit, iar Aradul nu va primi banii necesari. Contactat pe marginea subiectului, Gheorghe Falcă a declarat că „nu ştiu dacă a fost sau nu adoptat proiectul. Prefectul ar trebui să fie cel care să răspundă la aceste întrebări, ţinând cont că el este reprezentantul Guvernului în teritoriu”.
Reprezentanţii Prefecturii au ridicat şi ei din umeri. „Într-adevăr, proiectul de hotărâre nu a fost inclus pe lista şedinţei de Guvern de miercuri. Nu ştim motivele. Am cerut clarificări Ministerului Finanţelor referitoare la neincluderea proiectului pe ordinea de zi, dar încă nu am aflat nimic. Odată ce vom primi răspunsuri la întrebările noastre, vom încerca refacerea proiectului de hotărâre de Guvern şi retrimiterea lui la vot”, a anunţat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad. Totuşi, Falcă a ridicat anumite întrebări referitoare la ieşirea lui Fifor, după ce deputatul a spus că nu vom primi bani pentru că Aradul are excedent bugetar şi poate plăti datoriile CET. „Ce legătură are excedentul bugetar al Primăriei Arad cu datoriile CET? Noi nu avem datorie la niciun CET, de ce să plătim noi aceste datorii? Şi cum a ştiut Fifor că proiectul nu va intra la vot? Sunt nişte întrebări care nu prea au răspunsuri. Asta doar dacă deputatul nu are vreun amestec în scoaterea proiectului de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern”, a spus primarul Aradului. Acesta a mai declarat că „nu e capăt de ţară, CET-urile nu vor muri azi sau mâine. Şi, la un moment dat, tot Guvernul va rezolva situaţia. Totuşi, este suspect cum proiectul nostru nu a ajuns la vot”.
Am pierdut bani?
Tot Gheorghe Falcă a vorbit şi despre pierderile uriaşe care au fost generate de faptul că CET-urile nu vor primi bani de la Guvern. „Dacă miercuri era votat proiectul, joi CET-urile nu mai aveau datorii la stat. În data de 31 decembrie Comisia Tehnică Economică a Ministrului Energiei are o întâlnire pentru alocarea de certificate verzi CET-urilor. Însă condiţia pentru ca centralele de termoficare să beneficieze de fonduri este ca centralele să nu aibă datorii la stat. CET-urile noastre nu mai aveau datorii dacă primeam bani de la Guvern şi, drept urmare, primeam certificate verzi care erau un pas important în modernizare”, a mai spus primarul. Totuşi, trebuie să ne obişnuim cu ideea încă unui eşec în ceea ce priveşte CET-urile. Şi să trăim cu speranţa că nu vom rămâne nici fără apă caldă şi nici fără căldură în această iarnă. Ce va fi după, vom trăi şi vom vedea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!