Stabilirea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale celor 437 de secţii de votare din judeţ se dovedeşte un proces complicat. Prima tragere la sorţi a avut loc în 26 octombrie, dar după câteva zile au şi apărut zeci de cereri de retragere din partea celor desemnaţi.
Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Arad ne-au declarat că, în fiecare zi, apar cereri noi, motiv pentru care au fost nevoiţi să repete tragerea la sorţi de două ori până acum, însă cu siguranţă se va mai întâmpla. Conform legislaţiei, astfel de cereri se pot depune chiar şi în ziua votului, dar pentru motive foarte bine întemeiate, fiind cazuri excepţionale.
Până joi după-amiază, 33 de preşedinţi sau locţiitori ai acestora au invocat motive medicale sau deplasări în străinătate în perioada alegerilor prezidenţiale, ei cerând să li se aprobe retragerea din procesul electoral. Toate au fost aprobate de BEJ.
Situaţia a fost similară şi la alegerile europarlamentare, când peste 10% dintre cei desemnaţi s-au retras.
Preşedinţii şi locţiitorii sunt aleşi cu ajutorul unui program informatic, iar lista persoanelor care fac parte din corpul experiţilor electorali, gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă, cuprinde aproximativ de 1500 de nume în judeţul Arad, fiind vorba în special de jurişti, economişti sau profesori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!