Arad – Alina Racoviţă, una dintre cititoarele ziarului nostru, ne-a trimis un e-mail la redacţie, prin care-şi exprimă nemulţumirea în legătură cu modul în care sunt trataţi donatorii de sânge din Arad.
„Mama este donatoare din 1994. De câte ori a putut şi a fost posibil din punct de vedere legal a donat sânge, neavând probleme în ceea ce priveşte calitatea. Azi dimineaţă (n.r.- ieri), s-a dus liniştită să doneze şi a fost refuzată din prima clipă. Dorim să facem public acest fapt, deoarece s-au facut deja atâtea campanii de donare de sânge, ca într-un final oameni să fie refuzaţi, lucru care mi se pare inadmisibil! Mai ales că, unde lucrez eu, ne pregătim să facem o campanie de donare de sânge. S-a vorbit acum trei săptămâni despre asta cu doamna director al Centrului de Transfuzii Sanguine Arad, care nu a menţionat nimic despre o posibilă supraaglomerare de unitati de sânge! Este pur şi simplu strigător la cer ce se poate întampla în ziua de azi”, ne scrie cititoare noastră.
Donatori revoltaţi
La rândul său, Elvira Gabriela Racoviţă, susţine că de ani de zile nu i s-a mai întâmplat să fie trimisă acasă fără să i se ia sângele. „De şase-şapte ani nu am mai păţit una ca asta.
Pe vremuri, erau foarte mulţi donatori şi ni se întâmpla să stăm şi două-trei ore la coadă, iar apoi să ni se spună că nu este nevoie decât de anumite grupe. Trebuia să fugim repede la serviciu, că nu ni se dădea nici ziua liberă, nerecoltându-ni-se sânge. În ultimul timp, numărul de donatori a scăzut şi nu am mai fost refuzaţi. Acum, ni s-a spus că frigiderele sunt pline şi nu e nevoie de sânge. Eram vreo 15 sau 16 persoane care am fost trimise acasă. Până la ora 9.00 s-au făcut recoltări, apoi, să nu se întindă programul de lucru, nu s-a mai luat sânge. Doamna doctor cu care am stat de vorbă mi-a spus că de Sărbători, sângele e prea gras şi că ei nu sunt centru de caritate. Sunt foarte indignată. În alte momente ale anului ni s-a cerut ajutorul, pentru că aveau nevoie de noi, iar acum suntem refuzaţi. Nu am nevoie de cele şapte tichete de masă şi nici de ziua liberă, pentru că eram în concediu. Nu voi mai merge să donez sânge”, susţine femeia.
Sânge aruncat
Pe de altă parte, Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Arad, îşi justifică pragmatic hotărârea de a refuza recoltarea. „Înainte de Sărbători s-a donat foarte mult sânge, iar frigiderele sunt pline. Mai mult, sângele are un anumit termen de valabilitate şi dacă nu este folosit în cel mult o lună trebuie să-l aruncăm. Dacă aruncăm prea multe pungi suntem luaţi la întrebări de autorităţile ierarhic-superioare, din cauza costurilor ridicate. Avem recoltări făcute din 15-16 decembrie, or, la începutul lui ianuarie va trebui să aruncăm sângele respectiv, dacă nu va fi folosit. Şi oricum, în caz de nevoie, încercăm să dăm sânge cât mai proaspăt. Nu e în interesul nostru să ne pierdem donatorii, dar trebuie să avem în vedere atât interesele lor, cât şi ale bolnavilor”, ne-a declarat Laura Păcurariu. Directorul Centrului de Transfuzii mai spune că, în perioada Sărbătorilor, foarte mult sânge este rebutat din cauză că acum nu se fac la fel de multe transfuzii ca de obicei şi a faptului că donatorii mănâncă gras şi consumă alcool. „Nu este permis să bei şi să mănânci gras cu două-trei zile înainte de donare, de aceea, între Crăciun şi Revelion nu ar trebui să mai facem recoltări”, a încheiat Laura Păcurariu.
Program redus
În 30 şi 31 decembrie, la Centrul de Transfuzii Sanguine se vor face recoltări timp de două ore, respectiv o oră. Doctorul Laura Păcurariu susţine că donatorii sunt aşteptaţi începând cu data de 7 ianuarie, când centrul va începe să funcţioneze după un program normal.
L.Ş.
Trimite articolul
XPana acum spitalele erau disperate ca nu au sange destul, la fel si in mass media se lansau semnale de alarma pe aceiasi problema. Si cand te gandesti ca sunt uii ,,abonati” la donari, chiar daca arata mai ..tuciurii (nu sunt doamne fereste rasist), si te mai temi sa apelezi, in caz de urgenta la un astfel de sange, mai ales acum cand sunt atatea pericole incepand cu HIV si terminand cu hepatita C. Probabil de aceea in occident sunt interzise donarile pe bani, tichete de masa sau alte avantaje materiale, fiind exclusiv onorifice, probabil mizandu-se si pe calitatea donatorilor, pt. ca in cazul uni donator amarat (care in realitate pt. asta doneaza, la noi, cel putin) exista pericole mai mari ca si calitatea sangelui sa fie mai putin sigura. D-zeu stie, dar mai exista si multe alte nuante si observatii, hai sa nu vedem lucrurile, doar in alb si negru, tipic, celor care cu atat au idei mai putine si mai ,,sigure” urla si injura cel mai tare, pt. orice alta parere care nu coincide cu a lor.
EXISTA ACUM ANALIZE CARE EXCLUD RISCURILE HIV HEPATIC C SAU ALTE RISCURI!!TU NU STIAI NU!!??DAR CONTEAZA PROFESIONALISMUL CELOR CARE LE EFECTUEAZA!
Vorbim mereu de bani aruncati pe fereastra ,stiati ca daca sangele iese gras din cauza alimentatiei de sarbatori care este bogata in grasimi , atunci sangele se arunca – deci se cheltuiesc bani pe reactivi dupa care sangele se arunca si cu ne alegem . daca lumea ar intelege toate aspectele problemei ar fi ok dar nu se vrea . Analizati problema din toate punctele de vedere si o sa vedeti ca nu e chiar asa.
daca doamnele asistente petrec prea mult timp cu recoltarea singelui nu au timp pentru cumparaturile de sarbatori, daca esti atent, dimineata la prezenta sint mai multe asistente dar cum trece timpul, dispar una-cite una,la un momentdat stai culcat pe paturi si nu e cini sa iti recolteze singel. De acea nu pot recolta un timp mai lung si deabia asteapta sa se termine persoanele din hol.asemenea situatii se intimpla permanent, dar doamnele asistente sint convinse ca donatori se bucura ca au scapatcu bine si pot pleca dupa un timp pierdut fara rost. Cu ati mai mult, nici pauza de masa nu o pot face cu schimbul una-cite-una,gicit inpreuna si donatori pot astepta in sala de asteare sa ajunga la rind. Asi fi curios de parerea doamnelor asistente daca sar afla pe tranvai, autobus sau taxi si conducatorul acestor vehicule pe drum ar opri siar anunta ” PAUZA DE MASA” !
astia daca vor singe sint rugati sa vb cu cutitarii interlopi din arad ex utu rohozneanu, fratii dragoman,purcariu,edi naposim,fratii moise, etc, ca va da iei singe de va saturati ,cum au facuto de sarbatoriile astea ca sint vreo 5 taiati in spital din cauza lor si politia nimic nici ziarul nu prea scrie de ce nu faceti o ancheta jurnalistica?
eu am sange A2 RH Negativ…sa nu-mi spuna ei mie ca sunt multi cu aceasta grupa care doneaza…am ost acum 2 luni sa donez pt un prieten si cand au vazut ce tip de sange am m-au tratat ca pe un rege…dar e pacat ca se refuza….
Stimati donatori,va aduceti aminte cu multi ani in urma cind ne sculam cu noaptea in cap si ne afisam la usa centrului de recoltare pt. ca sa fim siguri ca osa putem dona sau se va recolta ,in ziua respectiva grupa noastra sanguina.Fiecare mergeam pt.diferite motive, unii pt. bonul de masa, altii pt. ziilele libere ,altii din motive civice si cel mai multi pt.a-si vinde bonul de masa asistentelor (la jumate de pret) pt. a-si lua bautura.Eram toti catalogati la fel ca niste cersetori.Atunci au renuntat multi donatori.Cu timpul s-au mai schimbat treburile si am fost tratati mai uman,chiar mergeam cu o anumita bucurie pt. ca singele meu putea salva o viata.Cu patru ani in urma am donat pt. sotia unui coleg, care era internata la spital la Timisoara si am fost fericita ,sa merg la Timisoara sa donez singe pt. ea.Am fost primiti cu bratele deschise toti care am fost.A fost un sentiment extraordinar sa fi de folos cuiva.Insa ieri am ramas cu un gust amar,atunci am fost refuzata la centrul de recoltare pe motiv ca nu au nevoie de singe.M-am simtit ca o cersetoare.Doresc tuturor un an nou fericit chiar si celor de la CENTRUL DE TRANSFUZII SANGUINE.
Daca este prea mult sange in Arad, de ce nu se doneaza altor unitati din tara care duc lipsa de sange???
Poate, de fapt sigur, se va gasi judete in tara care sufera din lipsa de donatori…
Din pacate, traim in Romania! 🙁
OARE CEI DIN FISIA GAZA NU AR AVEA NEVOIE DE SINGE?UNDE ESTE CRUCEA ROSIE CIND AR FI NEVOIE DE AJUTOR DOAMNA CUVINEANU ?
nici nu stiu de ce mai sunt platiti cei de acolo .nici macar nu analizeaza cum trebuie singele care este recoltat. cite cazuri de virus C nu au fost si pe citi oameni nu au imbolnavit jegoasele alea care nu fac nimic toata ziua si se mai si compoarta urit cu donatorii RUSINEEEEE!!!!!!!!!
Am mers si eu prima oara sa dau sange (stiind de la tv ca e criza) si nu m-a bagat nimeni in seama,stateam pe holuri si ma trimiteau de la una la cealalta asa in scarba…a trebuit sa ma rog de ele sa-mi ia sange!
Si eu am vrut sa donez sange alaturi de cativa studenti si am vorbit cu cateva zile inainte sa donam la centrul de donare, dar mi s a explicat foarte dragut faptul ca ar fi mai bine sa donam in ianuarie. Pentru decembrie mi s a spus ca nu mai e nevoie de sange… si fara suparare sa donam atunci cand e nevoie. Nu mi se pare absolut deloc exagerat. Plus ca de fiecare cand am donat doamnele asistente au lucrat profesional. Trebuie sa ne gandim pentru cine si pentru ce donam… nu sa ne complexam de detaliile din timpul donarii.
Am fost si eu la donarea de sange.Am fost multumit,cadrele s-au purtat respectuos,la plecare ne-au urat sarbatori fericite,ne-au multumit de cantitatea de sange donata,au spus ca ma asteapta sa mai vin iar eu am spus ca da in limita timpului liber .La donare mi-au facut analize foarte multe .
am citit mai sus ca ei nu sant centru de caritate ?! pai daca vrei sa dai sange ati da ceva bonuri nenorocite! dar cand ajungi sa primesti dau o caruta de bani pe el !,acum sa ami spuneti care e prostul ? de caritate auzi mai ! dute bate ti joc de ai tai ! nu de bieti oameni !