ARAD. Potrivit datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică, în săptămâna 9-15 ianuarie, în județul Arad s-au înregistrat 2.709 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (în 37 dintre acestea fiind necesară internarea) și 359 de pneumonii (din care 55 au impus internarea). De asemenea, au fost raportate opt cazuri de gripă, cinci dintre pacienții diagnosticați necesitând internare. Din cele opt cazuri de gripă raportate, s-au recoltat cinci probe RT-PCR, patru dintre ele fiind pozitive, una negativă, iar trei sunt cazuri de gripă clinică.
„În ceea ce privește infecțiile acute ale căilor respiratorii, cele mai multe cazuri au fost la categoria de vârstă 15-49 de ani (880 de cazuri), urmată de 5-14 ani (686 de cazuri ), 2-4 ani (400 de cazuri) şi 50-64 de ani (226 de cazuri). Cele mai puține cazuri au fost la categoriile de vârstă 0-1 an, cu un număr de 258 de cazuri, respectiv > 65 de ani, cu 219 cazuri. Cele mai multe internări au fost la categoria de vârstă 0-1 an – 15 cazuri”, transmite DSP Arad.
Când vine vorba despre pneumonii, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la categoria de vârstă 15-49 de ani (113 cazuri), urmată de 50-64 de ani (76 de cazuri), >65 de ani (68 de cazuri), şi 5-14 ani (36 de cazuri). Cele mai puține au fost la categoria de vârstă 2-4 ani (34 de cazuri), respectiv 0-1 ani (32 de cazuri). Cele mai multe internări au fost necesare la categoriile de vârstă 0-1 ani (13), respectiv 2-4 ani (13).
Cu privire la cazurile de gripă, cele mai multe au fost înregistrate la categoriile de vârstă 2-4 ani (4 cazuri) și 5-14 ani (3 cazuri), iar cele mai puține la 15-49 de ani (1 caz). Cele mai multe internări au fost la categoriile de vârstă 2-4 ani (4 cazuri), respectiv 0-1 an (1 caz).
Astfel, în comparație cu ultima raportare a DSP, numărul virozelor și cel al pneumoniilor a continuat să crească. În perioada2-8 ianuarie, s-au înregistrat 2.155 de cazuri noi de viroze, față de 2.709 raportate în săptămâna trecută.
Diferența dintre viroze și gripă
Virozele respiratorii (răceala comună) și gripa sunt afecțiuni respiratorii cauzate de virusuri diferite. Virozele nu provoacă, în general, probleme medicale grave și nici complicații severe, în schimb gripa este mult mai agresivă ca manifestare și poate duce la complicații severe. Pentru persoanele aflate în categoria de risc se recomandă administrarea vaccinului antigripal.
În cazul gripei debutul este brusc, pacientul prezentând febră crescută, peste 39 de grade (39-40 grade), frisoane, dureri musculare severe, cefalee, dureri de gât, nas înfundat, tuse frecventă, disconfort generalizat, stare de slăbiciune, complicații severe cu afectarea căilor respiratorii inferioare.
Vizita la medic
În cazul în care simptomele se agravează sau pe lângă manifestările inițiale apar și unele dintre cele de mai jos, este recomanda consultul medical: stare generală modificată, febra peste 39°C care nu cedează la antitermice sau persistă mai mult de 3 zile, respirație zgomotoasă, dificultăți de respirație, stări de confuzie, tuse persistentă, refuzul alimentației, semne de deshidratare, vărsături, apariția unor erupții pe piele sau orice alt semn care îngrijorează. În urma consultului medical și în funcție de fiecare caz în parte, medicul poate recomanda spitalizarea mai ales la persoanele cu risc (persoane cu boli cronice pulmonare, boli cardiace, bolnavi diabetici, vârstnici).
Citiți principiile noastre de moderare aici!