Şi bugetul nou înfiinţatei CET Hidrocarburi va fi supus votului aleşilor locali joi în şedinţa ordinară CLM, acesta fiind cel mai detaliat dintre cele şase bugete prezentate consilierilor municipali. Este pentru prima dată când CET are două bugete: bugetul societăţii pe lignit şi bugetul celei pe hidrocarburi. Ultima dintre societăţi pare să o ducă mai bine, însă, decât prima. Deşi profitul este unul nesemnificativ – 3.000 de lei (!), totuşi suma este cu mult mai mare decât profitul pe care CET Lignit şi l-a calculat în acest an.
În plus, ultima societate speră să obţină în acest an venituri totale de peste 110 milioane de lei (peste 60 de milioane – venituri din activitatea de bază şi doar ceva peste 17 milioane din surse bugetare). Cheltuielile totale pe care CET Hidrocarburi şi le-a estimat pentru acest an sunt şi ele de peste 110 milioane, cu trei mii de lei mai mici decât veniturile. Aproape 80 de milioane din totalul cheltuielilor sunt materiale şi doar ceva peste 18 milioane lei cheltuieli cu personalul societăţii.
408 angajaţi şi restanţe de milioane
Numărul angajaţilor la societate a fost stabilit la 408 salariaţi, câştigul mediul lunar pe salariat fiind calculat la 2.938 lei. La capitolul reduceri de cheltuieli, pentru a face faţă situaţiei de criză, ar putea fi trecut şi premiul anual destinat conducătorului unităţii, care pare să nu se mai regăsească în bugetul pe 2010.
Situaţia nu este însă roză nici la CET Hidrocarburi când vine vorba de plăţi restante şi creanţe. În bugetul acestui an este prevăzută la capitolul plăţi restante suma de 2,6 milioane de lei din totalul de peste 270 de milioane (!), iar la capitolul creanţe restante suma de 7,7 milioane de lei din totalul de peste 150 de milioane (!).
Ianuarie, cea mai bună lună
CET Hidrocarburi a indicat şi veniturile pe care speră să le obţină din vânzarea energiei termice defalcate pe cele 12 luni ale anului, luna ianuarie 2010 fiind prognozată ca luna cu cele mai mari încasări din această activitate (peste 16 milioane lei). Peste 80 de milioane de lei speră centrala să obţină în acest an din vânzarea energiei termice, lunile cu cele mai mari încasări fiind cele de la începutul anului şi apoi, desigur, cele de la finele lui. În lunile de vară, CET speră să obţină din vânzarea clădurii doar ceva peste un milion de lei pe lună.
Cu surse atrase?
Peste 700.000 de lei vor fi cheltuiţi, conform planurilor bugetare prezentate acum aleşilor, pe reparaţii la CET iar 75 de milioane pentru investiţii (din care 66 de milioane sunt sursele externe pe care conducerea societăţii speră să le atragă).
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!