Şomajul real, diferit de cel oficial, raportat de instituţiile statului, a intrat în vizorul autorităţilor. Numărul şomerilor neînregistraţi în sistem, cărora li s-a epuizat perioada în care au beneficiat de şomaj şi nu şi-au găsit un loc de muncă, nu este uşor de stabilit. Pentru acest lucru, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad a întocmit un proiect pentru obţinerea de fonduri europene.
Proiectul „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din zona de vest a României. Evidenţierea şomajului neînregistrat” se va depune în cadrul POS “Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013”. CJA este chemat să fie partener, alături de Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, Camera de Comerţ (CCIA ARAD), Fundaţia Pro Prietenia Arad, instituţii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă din Belgia şi Germania, AJOFM Timiş, Bihor şi Satu Mare.
Bază de date
Scopul proiectului este elaborarea unor studii, analize, cercetări şi prognoze privind piaţa muncii în cele patru judeţe implicate în proiect şi găsirea instrumentelor de descoperire a şomajului neînregistrat.
CJA va gestiona baza de date informatică care va fi dezvoltată şi implementată prin proiect. La nivelul fiecărei administraţii locale din Arad, în această bază de date vor fi înregistrate persoanele neocupate care nu se află în evidenţele AJOFM. Baza de date va putea fi consultată de AJOFM, primării, CCIA Arad, precum şi de către agenţii economici interesaţi.
Datele oficiale
Potrivit rapoartelor naţionale, Aradul este clasat între primele cinci judeţe cu rată scăzută a şomajului. AJOFM Arad a raportat pe luna octombrie o rată a şomajului de 5,35%. Judeţul Arad a avut, la finele lunii octombrie, un număr total de şomeri de 11.474, dintre care 5.215 sunt femei.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!