ARAD. Anul 2020 a fost unul sumbru pentru Arad. Bilanțul deceselor survenite în 2020 arată impactul asupra societății pe care l-au avut toate lunile de pandemie. Numărul arădenilor care și-au pierdut viața în 2020 a crescut în mod alarmat, în mod special în lunile de vârf ale celor două valuri de pandemie. Cele mai grele momente au fost cele de la finalul anului, atunci când decesele au ajuns să fie aproape de trei ori mai mari decât nașterile.
6.887 de arădeni au pierdut lupta cu viața în anul 2020. Fără niciun echivoc, pandemia și coronavirusul au avut un mare efect în creșterea numărului decedaților din Arad. Comparativ cu anul precedent pandemiei, 2019, când numărul total al decedaților din județul Arad a fost de 5.878, Aradul a pierdut în 2020 cu peste 1.000 de persoane mai mult.
Din luna martie a anului trecut, coronavirusul a impus stări de urgență și alertă, măsuri speciale atât pe plan sanitar, cât și economic, iar în repetate rânduri spitalele au fost pur și simplu sufocate de numărul mare al celor care aveau nevoie urgentă de tratament.
În spațiul public, în mod special pe rețelele de socializare, au apărut încă din primele luni ale pandemiei teorii conform cărora numărul decedaților nu ar fi mai mare decât într-un alt an. Datele statistice finale transmise de INS confirmă, însă, realitatea sumbră din 2020. În primele trei luni de pandemie – martie, aprilie, mai 2020, Aradul a înregistrat 1.600 de decese, cu 117 mai multe decât în perioada similară din 2019. Lunile de vară, atunci când Aradul depășise primul val al pandemiei a adus o stabilizare și în ceea ce privește decesele. Așadar, în iunie, iulie și august anul trecut au plecat spre o altă lume 1.398 de arădeni, cifră doar ușor mai mare decât cea din 2019 – 1.370 pentru aceleași trei luni.
Impactul valului doi
Din păcate, cel de al doilea val al pandemiei a fost unul mult mai virulent, cauzând și un număr mult mai mare de decese. Ultimele patru luni din 2020 – septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie – au însemnat pentru Arad un total de 2.910 decese, cu o creștere semnificativă în lunile noiembrie (909 decese) și decembrie (896 decese). Comparația cu 2019 arată impactul extrem avut de COVID-19, o creștere de la 1.919 decese în lunile septembrie – decembrie anterioare pandemiei, la 2.910 în perioada pandemică.
Primele luni ale acestui an, ianuarie și februarie, nu aduc, din păcate, vești mai bune pentru Arad. Decesele s-au menținut la un nivel ridicat – 607 în ianuarie și 516 în februarie, cu 144 mai multe decât în primele luni din 2020. Concluzia statisticilor este cât se poate de clară: decesele din pandemie nu au fost aceleași cu decesele care s-ar fi înregistrat în mod curent. Vârfurile celor două valuri pandemice corespund cu lunile în care Aradul a pierdut cei mai mulți oameni, totul confirmat de cifrele oficiale furnizate de Direcția Județeană pentru Statistică.
Spor negativ
Așa cum era de așteptat, sporul natural a fost unul negativ cu valori extreme spre finalul anului. În 2020 în Arad s-au născut 3.761 de copii, în timp ce decesele au fost de 6.887. Așadar, o diferență de 3.126 de persoane. După cum menționam, finalul de an a fost unul cu adevărat tragic. În luna noiembrie, din 2020, spre exemplu, sporul natural a fost de -636, iar în decembrie de -580. Singura lună în care raportul nașteri-decese a fost cât de cât mai apropiat a fost luna iulie, sporul natural raportat fiind de -74.
Trimite articolul
X10% au murit de Covid…restul din cauza ca aceasta pandemie le-a dat in sfarsit sansa doctorilor sa se comporte asa cum vor ei cu pacientii, adica cu dezinteres maxim.
A fost ca o razbunare pt doctori faptul ca in pandemie a trebuit sa vina la spital si si-au pierdut clientii la cabinetele private.
Ma asteptam la un articol mai documentat,care sa contina statistica pe ultimii zece ani. Iar numarul de decese “asociate” covid nu ma mira,am in familie decedat la spital din cauza intreruperii tratamentului pentru boala cronica de care suferea si aplicarea protocolului stupid de tratament pentru “virus”totul in numele unui test la internare. Asa au patit o gramada de bolnavi cronici care acum umfla statisticile.
-
de fapt o creștere de 20% în timpul pandemiei…atunci când bolnavii de cancer nu au avut nici o șansă, lipsă de tratament care să prelungească măcar cu 4-5 luni viața…sau netratare altor tipuri de boli la care mortalitatea arădenilor oricum este crescută: boli cardiace…diabet etc…
-
👍 Si , din astia nici 20% , 10% sunt din cauza modului aberant (cu izolari in casa, in loc sa se iasa la aer , soare, fortificarea sustemului imunitar, si lipsa tratamentelor pt cei cu diverse alte afectiuni), si-atunci, o crestere cu aprox. 10% a ratei anuale a deceselor, NUMIM NOI PANDEMIE….????!!!
Si a justificat aceasta crestere HISTERIA MONDIALA, care, la rândul ei A GENERAT ÎNCĂ, CEL PUTIN 10% decese din cauza PROASTEI GESTIONARI A SITUATIEI ? Nu era mai corect (daca nu existau alte interese) sa fie lasate lucrurile “să curgă singure) și, in paralel, să se accentueze si sa se dezvolte igiena, Sistemele Sanitare, la nivel mondial, cat si cercetarea pt un vaccin CORECT TESTAT, dar CU CALM, FĂRĂ MĂSURI ABSURDE, POMPIERISTICE…?
Asta, reptet, daca nu au existat alte interese … 🤔
Dar, ma tem că au existat!
-
-
Dupa parerea mea, intreruperea tratamentului bolnavilor cronici este crima cu premeditare. Sunt curios ce parere are un procuror.
Astept clipa cand doctorii vor putea vorbi, sa spuna cu adevarat ce s-a intamplat – ma refer la cei care vor considera la un moment dat ca nu mai au nimic de pierdut!
-
Tebuia doar ca toti sa respecte juramantul dat si nu se mai ajungea aici. Cand vor aparea unii sporadic care nu mai au ce pierde vor fi discreditati automat exact cu alegatia ca daca stiau de ce nu au vorbit pana in acel moment. Asa functioneaza “masinaria” si sunt destui dezumanizati care ”aplauda”
-
Zise Geniul Universului, in nebunia-i congenitala. Ar trebui sa te plimbe pe la toate spitalele de psihiatrie ca studiu de caz. Sarmana forma infecta de viata, mare admitatoare de fecale. Ala e mediul tau de viata, nu ai cum sa stii altceva!
-
Corect
-
-
Iar manci cacat cu polonicu?
-
,,Iarasi dezgropatii morti” Nu mai aveti despre ce scrie si iarasi ajungeti la minunea asta de virus…. si una peste alta mincatii si voi o pita…
Dacă această statistică este adevarata ; primul vinovat si cel mai de acuzat ar fii Werner J.
Acesta trambita anul trecut că alegerile locale si in mod special cele parlamentare să fie la termen , adică in decembrie..
Să fie ăsta motivul pentru care a fost un număr mare de infectari si decese in decembrie ?
Întrebare , la care nu va raspunde nimeni!
Intreb si eu ca tot omul , de ce 2020 il raportezi doar la 2019 ???? sau in 2018 , 2017 , 2016 nr deceselor a fost egal cu zero ? pt cei interesati ii sfatuiesc sa intre pe Eurostat statistics si sa caute datele cu nr de decese pe fiecare an in parte , ba chiar pe lunile anului , sa mai amintesc cati oameni au murit cu zile din cauza asa zisului protocol medical ? Dar cand covidopatii pwlii pun botul la toate aceste manevre ieftine a presei si stapanilor ei , e normal ca intra in trepidatii , parca ii si vad ascunsi sub pat cu mastile pe bornau ca nu cumva sa i atace virusul ucigas 😂😂😂😂 hooo !!! ma labe triste ! indiferent unde va ascundeti , moartea nu da rateu ! 😂
-
Tu nu poti intreba ca tot omul pentru ca esti o biata forma de viata. Tu om? Fii serios, nu face afirmatii de genul asta ca te discreditezi total😂😂😂
-
Caz patologic scrie pe fruntea ta de gibon😂
Ar da bani grei clinicile de psihiatrie sa fii studiul lor de caz.
Toti virilii astia ca tine care tot timpul sunt cu organul in gura sunt cu jucaria stricata si urla frustrarea din ei. Tu sa fii sanatos😂😂😂desi sansele sunt 0!
-
Interesant de cancer nu a murit nimeni de infart nu a murit 3, de accidente de mașină nu o murit nimeni numa de corona
-
Asa ai inteles ca toti cei 6800 au murit de Covid? Error😂