Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în 2023 au fost înregistrate la sediul instituţiei 3.932 de oferte de vânzare terenuri agricole. Spre comparaţie, în anul 2022 au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare, ceea ce rezultă o scădere a vânzărilor cu aproximativ 25% de la un an la altul.
Scăderea din 2023 vine după ce în anul 2022 se înregistrase o creştere de 75% a numărului ofertelor de vânzare faţă de 2021.
“Această scădere a numărului de tranzacţii în 2023 era previzibilă şi cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri. Ne referim mai ales la suprafeţe deţinute de mici fermieri, care au fost cumpărate de asociaţii agricole mari, iar acestea nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puţine suprafeţe mici şi răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a declarat Ioan Martin.
El a precizat că suprafaţa totală care a făcut obiectul ofertelor de vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare.
În privinţa preţurilor, în 2023 acestea au rămas aproximativ la nivelul anului anterior, respectiv media a fost de 7.100 de euro la hectarul vândut.
“Aici trebuie să precizăm că terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chişineu-Criş, s-au vândut cu preţuri de 12.000 de euro hectarul, în timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a spus directorul DAJ Arad.
Cel mai scump teren tranzacţionat a fost în zona oraşului Pecica, lângă autostradă, preţul din oferta înregistrată la Direcţia Agricolă fiind de 30.000 de euro pe hectar.
Directorul DAJ precizează că acest preţ este rar şi este oferit pentru terenuri pe care se ridică de obicei construcţii, instituţia nefiind informată cu privire la intenţiile cumpărătorului.
Judeţul Arad are o suprafaţă agricolă de 350.000 de hectare, conform datelor Direcţiei Agricole.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCine e asa cretin sa plateasca astfel de preturi mai mari ca in Vestul Europei ??? Doar cei ce spala bani din droguri
Pretul hectarului cumparat de olandez, arab etc ar trebui marit prin adaugarea coeficientilor. alimentarea cu apa din bazinul hidrografic al tarii, tratamente asprey asupra solului, exportul si impozitul obtuz prin firme suveica a acestor investitori care nu-si permit sa faca ce fac in Romania Nu am observat ca Helvig sa faca ceva cat a fost Mare Sef.Dimpotriva.
Ioan Martin,cel mai mare samsar de terenuri!!!!