ARAD. Locuri de muncă pe termen lungă, angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile și susținerea antreprenoriatului sociale. Toate se numără printre prioritățile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad atunci când vine vorba de economia socială. În contextul în care luna mai este și luna promovării economiei sociale, fiind dedicată organizării, la nivel național, a unor evenimente și acțiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate, AJOFM Arad a explicat importanța acestor acțiuni țintite pe grupurile vulnerabile.
„Creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social, reprezintă obiectivele economiei sociale, sector reglementat de Legea nr. 219/2015”, puntează Marinel Henteș, director AJOFM Arad.
Pentru îndeplinirea acestor obiective se are în vedere: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
„Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene. Față de anii precedenți se constată o creștere a interesului pentru acest sector, datorată alocării financiare de fonduri europene pentru acest domeniu. Estimările specialiștilor arată că numărul întreprinderilor sociale active la nivel național se va dubla până la finele anului, iar peste 90% din ele vor fi create prin intermediul fondurilor europene pe care le gestionează România. La nivelul județului Arad în prezent sunt acreditate 9 întreprinderi sociale , din care 2 dețin și marca socială de inserție”, a mai explicat Marinel Henteș.
În cadrul AJOFM Arad persoana care gestionează acest sector este Călin Ardelean – calin.ardelean@ar.anofm.gov.ro .
Trimite articolul
XDupa guvernarea actuala in 2-3 ani toti, 95% din populatie vom ajunge asistati sociali.Guvernarea actuala scumpeste gazul, energia electrica, carburantul , alimentele, si alte cele cu 25-30 %.Asa doar hotii de guvernanti, parlamentari,interlopi, adica maxim 5% din populatie vor conduce si vor prospera, restul la limita saraciei sau cel mult a decentei !
-
comentariu de postac psdist. de unde stii tu astea? le-ai ghicit? ai dat cu bobi?
aminteste-ti cat au crescut preturile si euro in perioada de mega crestere economica. nu era nici o criza, absolut nimic sa ii incurce pe iubitii tai comunisti din PSD si totusi preturile au crescut. ex: untul de la 5 lei la 7.5 lei, rosile de la 5 la 8 lei.
jupane, ai memorie de peste: acu` se loveste de peretele acvariului, peste 2 minute repeta.asistat sociali deja esti. mars la munca trantore!
DE ce nu aprobati comentariile ?
-
care comentarii? alea scrise de tine? ptr ca sunt scrise de un idiot. prostii trebuie cenzurati
al meu a aparut rapid 😛
mama ce de bla,bla,
promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.???????ce intelegeti prin grup vulnerabil?
ratatii care nu sint in stare sa invete o meserie?
puiul mamii, haimanaua care traieste din banii parintilor?
inutil,pentru astia comunistii au inventat acordul global,ca sa poate sa-i platesca din munca altora,acu sintem in capitalismul mult rivnit,unde competitia “ucide”,cum ma veti lamuri sa fac bani pentru putori?
dar ia vezi ca sint bani de praduit- Față de anii precedenți se constată o creștere a interesului pentru acest sector, datorată alocării financiare de fonduri europene pentru acest domeniu- dau fraierii de europeni bani
Estimările specialiștilor arată că numărul întreprinderilor sociale active la nivel național se va dubla până la finele anului, iar peste 90% din ele vor fi create prin intermediul fondurilor europene pe care le gestionează România.
precum hienele la stirv…..
Sunt zone pustii ca locuri de munca,în județ, din dezinteresul conducatorilor UAT,posibil în unele cazuri ca nu au primit atenții, de la investitori.Astfel au rămas mii de oameni fără loc de munca în zona de reședință fiind nevoiți sa facă naveta și la peste 100 km..Domnii conducători de UAT s-au văzut cu locuri de munca ffff bine plătite în rest ce sa-i mai intereseze.Tocmai de ăsta e nevoie de comasarea UAT și formarea câte unui pol de dezvoltare economica.
Din pacate sunt extrem de putini cei care fac parte din categoria vulnerabila sa vrea sa munceasca . Se bazeaza pe venitul minim garantat, banii de copii, cantina sociala, facilitati si ajutoare de tot felul de la stat si biserica si firmituri de la ONG-urile ai caror conducatori fac avere pe spinarea lenesilor ,,defavorizati,, Ar trebui ca celor apti de munca , ce refuza un post din care sa castige bani pt familie sa li se taie din aceste avantaje, sa simta cu adevarat foamea si frigul poate asta i-ar stimula sa se apuce de munca