Georgiana Bighescu a devenit voluntar Special Olympics în 2012, prin implicarea în programul educațional derulat de organizație în România. De atunci, a participat la competițiile sportive organizate în țară şi a organizat activități de incluziune socială în Arad, unde locuiește. În calitate de elevă a Colegiului Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” (pe care l-a absolvit în 2015) și, mai apoi, de studentă (e în anul II la română-engleză, Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu”), ea şi-a convins colegii și prietenii să se implice activ în mișcarea Special Olympics.
La cei 20 de ani împliniţi de curând (pe 11 noiembrie), Georgiana Bighescu a primit o veste extraordinară: a fost aleasă de tineri din regiunea Europa-Eurasia drept Consilier de Tineret regional. Este o recunoaștere internatională a activităţii ei în domeniul promovării incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale. „Din această poziție, Georgiana va susține activitatea noului Comitet de Tineret pentru Incluziune și va reprezenta tinerii cu și fără dizabilități implicați în mișcarea Special Olympics în cadrul Consiliului Liderilor din Europa-Eurasia” – anunţă Special Olympics România.
Bucuria implicării
Trebuie precizat însă că, înainte de a fi aleasă în această funcţie, Georgiana, împreună cu Samuel Tofan – un băiat cu Sindrom Down din Arad – au reprezentat România în Comitetul European pentru Tineri cu şi fără Dizabilităţi Intelectuale. „Mandatul nostru a durat doi ani şi s-a terminat în octombrie 2016. Datorită acestui mandat, am fost aleasă «youth advisor» (consilier de tineret-n.r.) pentru următorul comitet şi membră în Comitetul European Special Olympics pe partea de Europa şi Eurasia” – explică, pentru Jurnal arădean/ Aradon, Georgiana Bighescu.
Ce înseamnă pentru ea numirea în funcţia de consilier de tineret pe regiunea Europa-Eurasia? „Este o mare, mare plăcere şi bucurie să fiu acolo pentru că ştiu că pot să fac auzită vocea unor tineri cu şi fără dizabilităţi, pot să arăt lumii că şi persoanele cu dizabilităţi intelectuale au idei şi au pasiuni şi talente pe care le-ar plăcea să le arate lumii şi, în acelaşi timp, pot să propun anumite proiecte sportive sau artistice pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!