ARAD. Chiar dacă meseria de ciocolatier nu există în nomenclatorul calificărilor profesionale din România, Anisia-Alexandra Todor o practică cu succes. Oficial, ea e cofetar-patiser, însă se ocupă cu prepararea ciocolatei artizanale. Şi nu orice ciocolată, ci cea mai bună ciocolată artizanală din ţară!
Primul loc la primul concurs
Luna trecută, Anisia-Alexandra Todor a câștigat locul I la primul concurs „Ciocolata de Aur”, desfăşurat în cadrul Festivalului Chocolate Saga, la Sala Palatului din București.
Originară din Nădlac, arădeanca a impresionat juriul concursului cu bomboana de ciocolată Griliaș.
„Pentru că tema concursului a fost <Gusturi şi ingrediente româneşti>, m-am gândit să promovez zona cu acest produs specific Nădlacului. La noi, nu există eveniment care, pe lângă tort, să nu aibă şi griliaş sub forma unor figurine decorative din zahăr caramelizat: fie un vapor, o trăsură cu cai sau un pătuţ de bebeluş – în cazul unui botez… Pornind de la această tradiţie, am creat bomboana cu care am participat la concurs: ea are coaja de ciocolată caramel, umplutura fiind un ganache de vanilie cu bucăţi de nucă trase în zahar caramelizat. Această compoziţie, la noi, se numeşte griliaş. Toţi cei din juriu au recunoscut gustul de zahăr-caramel şi au fost încântaţi să-l savureze” – povesteşte Anisia-Alexandra Todor.
Ea şi-a adjudecat primul loc din concursul „Ciocolata de Aur” cu 409 puncte, depășind semnificativ locul II (389 de puncte) și locul III (388 de puncte).
„Această victorie este o dovadă că atunci când pasiunea se întâlnește cu munca asiduă, se pot obține rezultate extraordinare. Îmi doresc ca acest premiu să fie doar începutul unui drum plin de realizări în domeniul ciocolatei și să continui să creez bomboane de ciocolată care să aducă bucurie și satisfacție celor care le gustă” – subliniază cea mai bună ciocolatieră din ţară.
Reţete proprii
Anisia-Alexandra Todor are 38 de ani şi, până acum, a trăit jumătate de viaţă în Nădlac şi jumătate de viaţă în Arad. Lucrează în domeniul agricol, iar ciocolateria o practică – deocamdată – ca hobby. Dar o ia foarte în serios. A făcut un curs de cofetar-patiser în România şi un curs de ciocolatier în Olanda. Aici a fost încurajată să-şi valorifice pasiunea pentru prepararea ciocolatei. A reuşit să facă acest lucru doar anul acesta, odată cu deschiderea Laboratorului „Choco van Nis”, în casa părintească de la Nădlac.
Reţetele după care prepară ciocolata artizanală sunt creaţie proprie. „Eu fac singură reţetele. Mă gândesc ce s-ar combina mai bine, testez, gust, văd ce ingrediente mai trebuie să adaug, până găsesc combinaţia perfectă” – mărturiseşte Anisia-Alexandra Todor.
Deocamdată, ea lucrează doar „pe comandă”, dar îşi doreşte să se extindă. Cei care doresc să cumpere ciocolată artizanală marca „Choco van Nis” o pot face prin grupul de facebook „Roade din Arad”. Alături de alţi producători locali din grup, Anisia e prezentă în fiecare zi de joi în faţa Consiliului Judeţean Arad pentru livrarea comenzilor. O cutie cu opt bomboane de ciocolată (80g) costă 50 de lei, iar o cutie cu patru bucăţi (40g) costă 30 de lei; ambele cutii pot fi achiziţionate la un preţ promoţional de 65 de lei. Nu sunt ieftine, dar oferă experiențe dulci unice.
Trimite articolul
XMult succes!
FELICITARI SI BAFTA !!!!!
Sincere felicitari doamnei,si mult succes in continuare in derularea afacerii…diulci.
o cutie cu patru bucăţi (40g) costă 30 de lei
rusine
sa va fie rusine ca e permis asa hotie pe fata asa bataie de joc fata de aradenii sarmani cu pensie mica
sa o aresteze si sa se ia dulciurile sa se dea la pensionari cu pemsia mica
-
Este oferta la lidl sau kaufland 100 grame 5 lei
-
Cei cu venituri sociale au posibilitatea sa-si cumpere SCHOGETEN cu 5 lei
-
Mai pune-ți pofta in cui, manca paine cu zahăr