Pe lângă potcoava de cal, de sute de ani trifoiul cu patru foi este considerat aducător de noroc. Tocmai de aceea, mulţi au în casă o astfel de plantă uscată sau o păstrează asupra sa, de obicei în portofel. Este greu de găsit, pentru că anomalia genetică apare la fiecare 10.000 de plante, conform oamenilor de ştiinţă. O arădeancă de 21 de ani are însă ochii formaţi. Când a avut 16 ani, Ioana a găsit primul exemplar, iar de atunci ori de câte ori se află într-un loc cu trifoi, caută exemplare cu mai mult de trei frunze, pentru colecţia sa. În cinci ani a adunat aproape 300 de exemplare, însă recent a decis să renunţe la acest hobby şi să le vândă.
Trifoi cu opt foi
Ioana a postat un anunţ scurt pe internet: “Un cadou frumos de sărbători, trifoi cu patru foi natural, simbol al norocului. Sunt păstraţi în ierbar, perfect conservaţi. Dă noroc celor dragi!”.
Vânzătoarea cere 5 lei pentru fiecare exemplar, o sumă pe care o consideră mică pentru cei care nu au avut noroc să-şi găsească… norocul. “Am şi câteva bucăţi cu cinci şi şase frunze. Mai am un trifoi cu opt foi, dar pe acestea le păstrez în colecţie, pentru că sunt extrem de rare. Ştiu un colecţionar din Arad care deţine un trifoi cu 9 frunze, iar recordul mondial este de 18 frunze”, a declarat Ioana pentru Jurnal Arădean şi Aradon.
N-are căutare
Arădeanca spune că i-a venit ideea să vândă trifoi cu patru foi după ce a văzut un astfel de anunţ pe internet. “Am văzut că cineva din Cluj vindea cu 5 lei şi m-am gândit să încerc şi eu, dar nu prea am vândut. Poate că mulţi consideră că trifoiul cu patru foi aduce noroc doar persoanei care îl găseşte… O doamnă care face talismane, încastrând trifoi cu patru foi în sticlă sau plastic, a vrut să îmi cumpere 50 de bucăţi, dar mi-a oferit doar un leu pe bucată şi nu merită să le dau. Le-am mai oferit cadou prietenilor, colegilor sau familiei”, a spus Ioana.
Record mondial
În Bistriţa există o colecţionară care deţine 70.000 de exemplare de trifoi cu patru foi şi doreşte să bată recordul mondial deţinut de un american, care a ajuns la 160.000 de bucăţi.
Arădeanca nu şi-a propus niciodată să îşi mărească atât de mult colecţia, afirmând că pentru ea găsirea exemplarelor rare este o provocare. “Am satisfacţie când le găsesc, ştiind că sunt atât de rare. Mi-am format ochii, le observ repede printre plantele obişnuite. Am şi din specii diferite, cu frunze albe, roşii sau roz”, spune Ioana.
În lume se cunosc aproximativ 300 de specii de trifoi, dar numai exemplarele cu mai multe frunze sunt considerate aducătoare de noroc în dragoste, bani şi sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!