ARAD. Demarat în anul 2010, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor promitea un judeţ mult mai curat, mai civilizat, colectare selectivă a deşeurilor, un sistem centralizat de colectare şi transport a gunoiului de toate zilele. A fost înfiinţată chiar şi o asociaţie în acest sens, respectiv Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Managementul Integrat al Deşeurilor. A urmat semnarea de contracte, demararea lucrărilor şi o reziliere cu scandal din cauza nerespectării contractului.
Cu toate acestea, ADI a continuat să funcţioneze cu ajutorul cotizaţiilor plătite de către fiecare comună din judeţul Arad. Iar administraţiile locale au continuat să plătească de patru ani încoace o cotizaţie gratuită. Şi asta pentru că ADI pare că bate pasul pe loc în ceea ce priveşte implementarea proiectului finanţat din fonduri europene. Fără a renunţa la colectarea banilor pentru salarii.
Buget mare, reuşite mici
ADI pentru Managementul Integrat al Deşeurilor şi-a stabilit bugetul pentru anul 2014. Se preconizează că acest bugetul va fi de aproape 900.000 de lei, dintre care aproape 800.000 de lei vor fi adunaţi de la primăriile din judeţ, iar restul reprezintă restanţe ale primăriilor pe anii trecuţi, restanţe calculate a fi încasate în acest an.
Revenind la bugetul total, din cei 900.000 de lei aproape 600.000 de lei vor merge doar către plăţile salariilor angajaţilor ADI. Altă sumă destul de importantă, respectiv 116.690 lei, va merge către cheltuieli executate de terţi, iar 30.000 de lei va reprezenta plata combustibilului maşinilor asociaţiei. În schimb, niciun leu nu este programat să meargă în vreo direcţie de investiţii sau în orice altă direcţie care ar putea ajuta într-un fel sau altul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor.
Sumă importantă de la CJA
Consiliul Judeţean Arad plăteşte şi el o cotizaţie către ADI Deşeuri. Suma pe care o va achita în acest an Judeţul este de 140.000 de lei, cea mai mare sumă pe care o va achita o administraţia publică. CJA este instituţia care, prin consilierii judeţeni, va aprobat prin vot alocarea sumei de 140.000 de lei, dar şi bugetul pentru anul 2014 al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor.
Blocaj forţat
Proiectul de peste 120 de milioane de lei, finanţat în mare parte de către Uniunea Europeană prin fonduri nerambursabile, a intrat în blocaj după ce firma care a fost desemnată să execute lucrările nu a respectat contractul. Ulterior, a fost nevoie de aprobarea în unanimitate a unei noi licitaţii; mai exact, toţi membrii asociaţiei trebuiau să voteze. Însă, comuna Târnova a funcţionat multă vreme fără consiliu local. Iar, fără o hotărâre de consiliu, proiectul nu a putut înainta şi s-a blocat total.
Citiți principiile noastre de moderare aici!