Aradul are mare ghinion şi o problemă majoră în ceea ce priveşte sistemul de sănătate. Nu ne referim aici la lipsa medicilor, la aparatură sau servicii, unde situaţia pare să fi început a se remedia în ultima perioadă, ci vorbim despre clădirile în sine. Mare parte dintre imobilele în care funcţionează unităţi medicale, secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, sunt revendicate şi retrocedate.
„Cred că suntem judeţul cu cele mai multe clădiri destinate sistemului de sănătate care sunt în această situaţie”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), care are în subordine Spitalul Judeţean şi toate secţiile acestuia.
Ioţcu a enumerat clădirile cu probleme destinate activităţilor spitaliceşti: cea mai mare parte a Maternului este revendicată, Psihiatria este revendicată şi retrocedată, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş este retrocedat, la fel ca şi secţia TBC. În ceea ce priveşte Maternul, în 2012 se finalizează cei cinci ani în care chiria plătită a fost stabilită de lege, iar acum noii proprietari stabilesc renta lunară, iar de limite legale nu se va mai vorbi atunci.
Dintre toate clădirile enumerate mai sus, cea mai costisitoare chirie este cea care se plăteşte pentru secţia de Psihiatrie. Aici proprietarul a cerut trei euro pe metru pătrat, în condiţiile în care clădirea are peste 2.000 de metri pătraţi. „Sumele plătite pentru chirii sunt enorme”, a concluzionat Teodora Olariu, managerul Spitalului Judeţean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!