Deşi a rămas fără mare parte din pădurile pe care le administra în trecut, Direcţia Silvică Arad a înregistrat un profit substanţial. Acest fapt se datorează în principal cetăţenilor străini care au ales să vină la Arad la vânătoare. „Deşi prin aplicarea legilor retrocedării Direcţia Silvică Arad a pierdut aproximativ 50% din suprafaţa fondului forestier, în bună parte arborete de productivitate medie şi superioară. Încercând să se adapteze economiei de piaţă începând din 1990, direcţia a fost unitatea care a realizat an de an profit şi a susţinut un program de investiţii destul de ridicat”, se subliniază în raportul de activitate pe anul precedent întocmit de conducerea instituţiei arădene.
26,5 tone de carne
În cursul anului trecut, în pădurile din judeţul Arad s-au vânat cerbi, căpriori, mistreţi, iepuri şi fazani. La închiderea sezonului, în total, s-a înregistrat 26,5 tone de cane de vânat. Din acţiunile de vânătoare cu străinii s-au realizat nu mai puţin de 240.000 euro! Acestei sume se adaugă alţi 90.000 lei, din acţiunile cu vânători români. Direcţia Silvică a încasat şi contravaloarea cărnii de vânat: 175.120 lei.
Potrivit raportului înaintat Instituţiei Prefectului, „Direcţia Silvică Arad are în gestiune 23 de fonduri de vânătoare cu o suprafaţă totală de 235.610 ha din care suprafaţa productivă este de 234.679 ha. Din suprafaţa productivă de 234.679 ha, pădurea ocupă 102.846 ha din care 60.065 ha pădure de stat”. În general, efectivele reale de animale evaluate în anul 2010 sunt peste efectivele optime calculate. Singura excepţie este la iepure. Aici, deşi efectivele sunt în creştere, acestea sunt situate sub optim.
Sute de trofee
9 trofee recoltate la cerb comun, dintre care unul a obţinut medalie de argint şi unul medalie de bronz
57 de trofee au fost recoltate la cerb lopătar, dintre care cinci au fost medaliate cu aur, 17 au
fost medaliate cu argint iar 12 au obţinut medalia de bronz
69 de trofee au fost recoltate la căprior, din care trei au fost medaliate cu aur, nouă au obţinut medalie de argint şi 10 de bronz
69 de trofee recoltate la mistreţi, din care trei au obţinut medalia de aur, nouă au fost medaliaţi cu argint şi nouă cu bronz
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!