E atât de frumoasă şi de impunătoare încât cei care trec pe lângă ea o privesc ca pe un obiectiv turistic. Biserica de Lemn „Izvorul Tămăduirii” din curtea Spitalului Orăşenesc de la Ineu atrage toate privirile, făcându-te să te întrebi dacă nu cumva ai ajuns în Ţara Maramureşului. De altfel, aici a şi fost produsă, bucată cu bucată, de meşteri pricepuţi, respectând arhitectura şi elementele artistice specifice zonei. Rezultatul? O bijuterie de biserică!
„Preotul Radu Constantinescu este ctitorul acestui monument distinct ca artă și arhitectură, unic în partea de vest a țării. Alături de credincioși, acest frumos proiect a devenit realitate și a prins viață, asemeni unui izvor, precum hramul care îi poartă numele” – spune Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu.
Aproape 200.000 de euro
Proiectul ridicării bisericii în curtea spitalului datează de prin 2010. Atunci au început primele discuţii. Până în 2015, însă, proiectul a stagnat la stadiul de fundaţie. „În septembrie 2015 a fost comandată bisericuţa, iar în aprilie 2016 a fost gata. A fost făcută în Maramureş. A fost asamblată acolo mai întâi, apoi au dus-o numerotată aici şi au reasamblat-o” – precizează Călin Abrudan.
În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de construcţie a bisericii, primarul spune că
„este o investiţie exclusiv privată”. Peste 10.000 de euro s-au strâns de la comunitatea locală, iar cu aceşti bani s-a început: s-a făcut fundaţia şi s-a pavat în jurul fundaţiei. Ceea ce a urmat a costat aproximativ 170.000 de euro. Persoana care a dat aceşti bani doreşte să îşi păstreze anonimatul. Este un om de afaceri care e legat de Ineu şi care a făcut acest gest creştinesc din suflet, fără niciun interes.
Pentru pacienţi şi pentru toţi ineuanii
Biserica de Lemn „Izvorul Tămăduirii” e destinată, în principal, bolnavilor internaţi la Spitalul din Ineu. „Activitatea religioasă a bisericii constă în vizitarea bolnavilor, slujbe zilnice, consiliere spirituală, participarea bolnavilor la serviciile religioase și alte beneficii pentru trup, suflet și intelect. La slujbele zilnice participă credincioși ortodocși din tot orașul Ineu” – mai spune primarul Abrudan.
Potrivit acestuia, biserica are regim de mănăstire, se fac slujbe de două ori pe zi.
Tânărul preot Radu Constantinescu – care e nepotul unui fost preot din oraş – locuieşte în Ineu şi merge în fiecare zi la biserică.
Slujba de târnosire
Duminică, 9 octombrie 2016, la Ineu sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să participe la slujba de dedicare, de târnosire a bisericii „Izvorul Tămăduirii”. Sfinţirea sfântului lăcaş e programată a începe la ora 9.30, la eveniment participând şi Mitropolitul Banatului, IPS Ioan, și Arhiepiscopul Aradului, IPS Timotei. Între 10.45 şi 11.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie.
„După încheierea Slujbei de târnosire în biserică, toți credincioșii care participă la Sfânta Liturghie, atât bărbați cât şi femei, sunt invitați să intre în Sfântul Altar și să treacă prin fața Sfintei Mese, închinându-se şi sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă. Este unică această ocazie în istoria oricărei biserici, ca în ziua târnosirii, nu numai bărbații, ci și femeile să poată intra în Sfântul Altar” – spune preotul Radu Constantinescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!