ARAD. Vă recomand din inimă, ficat şi rinichi această carte”. O declaraţie neobişnuită (a lui Adrian Wiener, director medical la Spitalul Județean Arad) la o lansare de carte. Dar nu şi în acest caz. Pentru că marţi, la Cărtureşti, de la ora 17.00, s-a lansat cartea Ramonei Băluţescu, jurnalista pe jumătate arădeancă. Un volum a cărui istorie are rădăcini adânci care, potrivit autoarei, au mai toate legătură cu profesorul de biologie de la Elena Ghiba Birta, Doru Cotuna. O carte a suferinţei, dar şi a curajului de a scrie despre lucruri care nu se scriu în România, o carte despre oameni care mor din cauză că în ţara noastră nu se fac transplanturi. Nu multe, iar, mai nou, nu de inimă. O carte în care s-au asociat cuvintele curaj, viaţă, transplant şi moarte.
O carte scrisă din inimă ( aşa cum a spus şi Carmen Pantiș, medic primar anestezist la Spitalul Județean Oradea, coordonator de transplant pe Bihor), despre transplanturi de inimă, cu „un entuziasm greu de imaginat pentru acest colţ de Europa”.
Am aflat la lansare că România este una dintre puţinele ţări europene în care se pierd pe bandă rulantă inimi care ar putea salva vieţi, în care sunt încă oameni din zona bisericească care nu vor să accepte că „moartea cerebrală e moarte fără urmă de tăgadă”. O lansare de carte şi vernisarea unei expoziţii foto tot cu inimi, rinichi şi ficat, tot cu sânge şi tot cu Ramona Băluţescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!