ARAD. Dirijor al Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad, Daniel Robert Rădoiaş, şi-a lansat recent cartea „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică”. Publicată la prestigioasa Editură Muzicală din Bucureşti, cartea scoate la lumină o mai veche preocupare a muzicianului Daniel Rădoiaş, pentru activitatea muzicală şi pedagogică a lui Sergiu Celibidache: „Interesul pentru abordarea acestui inepuizabil subiect de cercetare, personalitatea muzicală atât de complexă a Maestrului Sergiu Celibidache, a pornit ca urmare a absolvirii cursului de Fenomenologie muzicală, susţinut de profesorul Ilie Dumitraşcu, în cadrul disciplinelor constitutive ale studiilor masterale în Stilistică dirijorală, propuse de Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov”, ne mărturiseşte autorul.
Cartea cuprinde informaţii detaliate legate de biografia şi cariera lui Sergiu Celibidache. De la anii petrecuţi în România, de la primii paşi în muzică şi până la activitatea pedagogică şi la clasificări ale tactului dirijoral elaborate de Sergiu Celibidache. Ultimele capitole sunt dedicate influenţelor fenomenologiei muzicale în activitatea componistică şi dirijorală a muzicianului.
„Construcţia bine proporţionată a cărţii, extrem de bogată în date, graţie unei documentări substanţiale însumând informaţii găsite în cărţi, studii, articole, cronici muzicale, interviuri despre Celibidache, precum şi un echilibru remarcabil, sesizabil pe parcursul întregului volum, între latura ştiinţifico-teoretică şi cea practică a activităţii muzicianului român fac din această carte un document deosebit de valoros”, susţine dirijorul Sabin Păutza.
Daniel Rădoiaş
După anii de studiu la Universitatea Transilvania din Braşov, Daniel Rădoiaş urmează cursurile de masterat în Stilistică dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica (dirijat coral), Ludovic Bacs (dirijat orchestră) şi Dan Buciu (cursuri teoretice). În iunie 2011 şi-a susţinut teza de doctorat, sub coordonarea lui Dan Dediu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Din anul 2007 este dirijorul Corului Academic din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi în turnee importante precum Festivalul de Operă de la Sankt Margarethen din Austria. La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional George Enescu a realizat, alături de ansamblul coral, prima audiţie a Simfoniei Holderin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr. 5 de George Enescu.
„Sergiu Celibidache este un nume de rezonanţă istorică, în conştiinţa tuturor celor ce şi-au făcut din muzică o profesie“ (Daniel Rădoiaş)
Citiți principiile noastre de moderare aici!