Delegaţia maghiară – formată din prof. univ. dr. Endre Mathé, prorector cu cercetarea, dr. Maria Czapár, drd. Regina Dominar şi drd. Vigh Szabolcs – a avut o întrevedere cu rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean în cadrul căreia s-au pus la punct câteva detalii privind proiectul de cooperare transfrontalieră „Studiul în vitro al unor extracte vegetale de origine naturală, cu accent pe efectul lor potenţial antitumoral”, finanţat cu 347.651 euro de Uniunea Europeană, până în 2011.
După conferinţa de lansare a proiectului, reprezentanţii Universităţii din Nyiregyháza au vizitat Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, unde lect. univ. dr. Violeta Turcuş le-a prezentat oaspeţilor departamentele de Biotehnologie vegetală, Botanică, Morfologie şi Anatomia plantelor, Genetică şi Departamentul de Ecotoxicologie şi Protecţia mediului. Cu ocazia vizitei, au fost identificate o serie de interese comune în ceea ce priveşte culturile de celule şi ţesuturile vegetale în vitro, realizarea de extracte vegetale din plante medicinale din cele două ţări vecine şi influenţa factorilor abiotici şi biotici asupra sănătăţii umane precum şi identificarea unor aspecte ecotoxicologice a componentelor mediului înconjurător.
Vizita a continuat la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară unde lect. univ. drd. Ciprian Pripac a prezentat delegaţiei maghiare Laboratorul de Biologie Celulară şi Moleculară, Laboratorul de Culturi celulare şi Laboratorul de Biochimie. Tot în cadrul acestei întâlniri, membrilor delegaţiei li s-a prezentat aparatura nou-achiziţionată şi aflată în dotarea centrului de cercetări, aparatură care va fi utilizată în cadrul proiectului transfrontalier „Studiul în vitro al unor extracte vegetale de origine naturală, cu accent pe efectul lor potenţial antitumoral”.
Delegaţia a vizitat şi Secţia de Hematologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, condusă de prof. univ. dr. Coralia Cotoraci. Doamna profesor le-a prezentat membrilor delegaţiei investiţiile realizate din fonduri UVVG, printr-un parteneriat public-privat. În calitate de Şef catedră – discipline clinice, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci a propus o serie de posibilităţi de colaborare, atât în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării, cât şi în ceea ce priveşte colaborări în educaţie şi Long Life Learning.
Invitaţii maghiari au mai vizitat Biblioteca Centrală a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Sala de Lectură, Centrul de Calcul, sediul F.E.D.E., Grădina Botanică Macea şi nu în ultimul rând Muzeul „Tudor Arghezi”, unde se află o bogată colecţie donată de familia Arghezi.
Delegaţia Universităţii din Nyiregyháza a fost plăcut impresionată atât de infrastructura şi aparatura aflată în dotare, cât şi în ceea ce priveşte dedicarea şi profesionalismul echipelor de cercetare din cadrul diverselor departamente şi centre ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care anul acesta sărbătoreşte 20 de ani de învăţământ academic. Acordurile de colaborare existente cu Universitatea din Nyiregyháza, proiectele de cercetare aflate în derulare, dar şi proiectele care vor urma, conturează o cooperare internaţională de excelenţă academică între cele două instituţii de învăţământ superior.
JA.- D.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!