ARAD. Formarea profesională se schimbă în funcţie de vremuri şi nevoile pieţei muncii. Dacă până acum, majoritatea celor care optau pentru cursuri de formare preferau să aleagă varianta cursurilor clasice, în acest an regulile de distanţare fizică au impus un nou cadru pentru cursurile formare. Aşadar, varianta cursurilor de formare la distanţă pare tot mai viabilă pentru cei care vor să dobândească noi calificări.
În această direcţie, începând cu anul 2017 o echipă din Arad a inițiat platforma online http://thecourses.eu, împreună cu organizații din România, Italia, Spania și Marea Britanie. Proiectul a fost derulat pe o perioadă de 34 de luni și în acest moment platforma are peste 5.900 de utilizatori înregistrați din 106 țări iar peste 1.500 de persoane au absolvit deja cursurile propuse în limbile română, engleză, spaniolă și italiană.
Ce conţine platforma europeană de formare profesională? Participantului i se pun la dispoziţie diferite instrumente de învățare: manual online, prezentări/materiale audio-video, hărți mentale, bibliografie suplimentară, teste, misiuni, evaluare între egali, comunitate de practică, webinarii, instrumente editabile, elemente de progres, sistem de punctaj și multe altele. Cel mai revoluționar element al fiecărui curs este un joc 3D care va permite participantului să experimenteze materialul de învățare într-un mod surprinzător, dar și eficient testând elemente, sarcini, îndeplinirea de misiuni precum și luarea de decizii, ca într-un proiect real.
Echipa arădeană implicată în acest proiect este compusă din: Claudiu Schwartz – psiholog, expert în gamificare, programator jocuri; Florian Matei – designer grafic, ilustrator, designer de jocuri; Camelia Avramescu – traducător, creator de conținut, formator; Andreea Sida, formator, responsabil testări și pregătire de conținut online; Ioana Popa și Titus Inklovits – lucrători de tineret implicați în pregătirea, testarea și promovarea cursurilor; Alexandru Sebesten – ilustrator; Iulia Maria Anescu – pregătire materiale, responsabil promovare; Cristina Nistor – formator, creator de conținut și responsabil promovare; Sorin Victor Roman – formator, inițiatorul proiectului.
Pe plan local, partenerul proiectului este Asociația Millenium Center, o organizație cu peste 20 de ani de experiență în proiecte educaționale pentru tineret. „Asociația noastră a inserat experiență acumulată din programe similare programelor de finanțare Erasmus+, Corpul European de Solidaritate derulate în ultimii 13 ani să fie accesibilă sub formă de manuale, studii de caz, modele de gestionare a proiectelor, ghiduri și instrumente de descărcat și utilizat”, menționează președintele AMC, Cristina Anamaria Nistor.
Cursurile sunt disponibile în mod gratuit prin proiectul „Cursuri de formare online pentru lucrători de tineret E+”, finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Erasmus+. Partenerii proiectului sunt: Asociația Millennium Center (România), CESIE (Italia), Asociația Mundus (Spania), V2020 (Regatul Unit) iar coordonatorul proiectului a fost Sorin-Victor Roman (Predict CȘD Consulting).
Citiți principiile noastre de moderare aici!