In Europa,bolile alergice sunt o problemă de sănătate importantă, costurile de sănătate fiind semnificative, unul din patru europeni prezintă la momentul actual o formă de alergie respiratorie şi aproape şaptezeci de milioane de europeni suferă de rinită alergică.
Alergia la polen are o prevalenţă în creştere. Sursele de alergene aeropurtate (aeroalergene) cel mai frecvent implicate în alergia respiratorie sunt: acarienii din praful de casă, epiteliile animalelor de companie, gândacii de bucătărie, mucegaiurile şi, nu în ultimul rând, polenurile de graminee, arbori timpurii şi buruieni. Mulţi pacienţi prezintă sensibilizări multiple. Hipersensibilitatea alergică la polen, în special în forme moderat-severe, afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor.
In Romania, alergia la polen are caracter sezonier şi se poate manifesta ca rinită alergică, conjunctivită alergică, rinoconjunctivită alergică sau astm alergic. Polenurile agresive Artemisia si Ambrozia, la care tara noastra, alaturi de Bulgaria, detine recordul european de raspandire dau inclusiv manifestari de astm.
Adevarat sau fals?
Se crede uneori ca alergia este o simpla raceala, care trece, insa adevarul este ca vorbim despre o boala cronica a intregului organism, care se poate extinde de la un organ la altul, de la un alergen la mai multi,de la o perioda a anului la tot parcursul anului.Alergia se poate agrava periodic—unele forme de alergie se manifesta ani de zile, posibil toată viața ,iar manifestarile alergiei dau un disconfort major care afecteaza calitatea vietii.
De asemeni se crede ca alergia la polen apare doar primavara.Este adevarat ca sezoanele polenice în România debutează primăvara, dar acestea dureaza şi pe perioada verii până toamna tarziu,durata intervalului depinzand de factorii climaterici, precum expunerea la soare, caldura, vantul sau ploile din acel an .In Europa exista calendare de polen iar buletinul meteo prezinta concentratiile de polen,pentru a informa populatia afectata de polinoze,
In timp ce primăvara este sezonul polenului de arbori şi arbuşti timpurii,iar vara a polenului de graminee, toamna este sezonul polenurilor de buruieni..Grăuncioarele de polen care produc alergii respiratorii apaţin plantelor polenizate cu ajutorul vântului, în timp ce polenurile plantelor cu flori viu colorate, polenizate de insecte,sunt mai putin alergizante.
Polenurile de buruieni puternic alergizante sunt pelinariţă (Artemisia vulgaris), iarba pârloagelor sau floarea pustei (Ambrosia artemisiifolia) şi pătlagină îngustă (Plantago lanceolata), prezente în cantităţi mari toamna. Buruienile se gasesc pe terenurile în paragină, , pe marginea drumurilor, pe locurile virane, sau în grădini neîngrijite.
Schimbarile climtice si poluarea agraveaza alergiile la polenurile de toamnă,deoarece cantitatea de polen creşte în condiţiile unei atmosfere bogate în dioxid de carbon.
Cum se manifesta alergia respiratorie?
Caracteristic, simptomele apar la nivelul organelor poarta de intrare a polenului in organism. : stranut , secretie nazala apoasa, abundenta, nas infundat, senzatia de mancarime la nivelul nasului, fetei si al ochilor.Poate apare si in gat si urechi si este simptomul cel mai tipic de alergie.Uneori, mai ales in cazul alergiilor vechi, netratate si in cazul unor alergeni foarte agresivi –de exemplu, polenurile Artemisia si Ambrozia, apar inclusiv manifestari de astm:tuse,greutate in respiratie, in special in a da aerul afara din piept, suierat sau harait ce se aude la respiratie,senzatia de opresiune toracica .
Alergia respiratorie la polenuri de buruieni se poate asocia la unii pacienti, cu sindromul de alergie orala la unele alergene alimentare prin reactivitate încrucişată (de exemplu, sindromul morcov-ţelină-Artemisia-condimente, asocierea “pepene-banană-Ambrosia“ ).
Cum se trateaza alergiile?
Rolul medicului specialist alergolog în asistenţa pacienţilor cu alergie la polenuri de toamnă este de a evalua pacienţii şi a investiga etiologia (cauza) prin teste cutanate alergologice in vivo şi/sau teste de laborator in vitro.
Planul de tratament al pacienţilor cu alergie la polenuri de toamnă trebuie sa fie individualizat,personalizat pentru fiecare pacient in parte, si cuprinde pe lângă măsurile de prevenire prin reducerea expunerii la alergenele aeropurtate şi tratament farmacologic,în funcţie de tipul de alergiei, şi, în cazuri selecţionate, imunoterapie specifică cu extracte alergenice standardizate indicaţie de specialitate, în cazuri selecţionate.
Ce te-ar mai putea ajuta?
Începe investigatiile de specialitate inca de la aparitia primelor simptome, mai ales daca ai in famile istoric de boli alergice
Incepe tratamentul din timp
Gestioneaza stresul
Stresul este recunoscut ca şi un factor care agravează majoritatea afecţiunilor cronice. Implica te in activităţi care te relaxează şi echilibrează răspunsul sistemului imunitar.
Abordarea holistica si integrativa priveste alergia dintr o perspectiva psihosomatica, in care factorii psihologici sunt foarte importanti.Apeleza la psihoterapie pentru a invata cum sa ti gestionezi emotiile si stresului,si pentru a aplica tehnici de relaxare, exercitii de respiratie si meditatie .
Foloseste purificatoare de aer, cu sau fara sistem de ionizare a aerului
Utilizeza filtrele HEPA montate la instalatiile de aer conditionat din locuinte si masini.
Inlatura alergenii prin spalarea cu apa a fetei si spalaturi nazale cu apa de mare („dusuri saline”)
Poarta ochelari de soare in scop de protectie a ochilor impotriva polenului
Foloseşte o mască în zonele cu mult polen/praf
Spală-ţi mai des părul şi hainele
mai ales după activităţi care te pun în contact cu mult praf, cum ar fi stergerea prafului, curăţarea sacului aspiratorului sau după o plimbare prin zone cuconcentratii mari de polen
Alege aşternuturi şi perne antialergice
Chiar dacă nu eşti alergic la pene, este important să foloseşti perne, plapume şi aşternuturi antialergice, pentru a ţine la distantă acarienii,deoarece pot provoca şi agrava alergiile şi astmul.
Reamenajează-ţi casa
Elimină covoarele groase, alege podele din lemn sau gresie. Alege jaluzele ce trebuiesc curăţate periodic, iar cărţile vechi pot fi protejate cu uşi sau vitrine pentru a ţine praful la distanţă.
NU lasa alergia sa-ti controleze viata!
Chestionarele ce privesc calitatea vietii pacientilor arata ca alergiile respiratorii perturba viata pacientului si a familiei sale la fel de mult ca diabetul zaharat! Asa zisa „mica raceala”, alergia poate influenta negativ viata oamenilor ca si o boala severa, cum este diabetul. Manifestarile alergice pot afecta odihna, calitatea somnului, atentia, capacitatea de a munci si de a invata, precum si viata personala , sociala si economica atat a pacientului, cat si a familiei sale .
De aici importanta informarii si educatiei pentru sanatate,precum si interventiei de specialitate, cat se poate de precoce pentru a preveni aparitia, agravarea si progresia bolilor alergice.
dr. Natalia Alina Topor
medic specialist alergologie si imunologie clinica
psihoterapeut
doctor in stiinte medicale
Citiți principiile noastre de moderare aici!