ARAD. La sfârșitul lui 2013 am numărat câteva interesante apariții editoriale arădene. Între acestea se evidențiază și jurnalul de călătorie „România. O inimă pentru Asia”, semnat de Adrian Moldovan. Cartea, apărută la Editura Trinom, povestește despre „cea mai lungă expediție în formă de inimă din lume, probabil cea mai lungă expediție motorizată românească”, la care au participat patru temerari din Arad.
„Voiam să simțim cât mai intens ospitalitatea ucrainiană, sălbăticia Uralilor, pustietatea Siberiei, atemporalitatea mongolilor, nesfârșirea deșertului Gobi, mareția Kazahstanului, misterle Turkmenistanului, căldura iranienilor, istoria Persiei, atmosfera împetritită a estului Turciei și farmecul Bulgariei”, scrie autorul. Și pentru aceasta, între 3 august – 30 septembrie 2012, au parcurs 23.863 kilometri prin: România, Ucraina, Rusia, Mongolia, Kazahstan, Azerbaidjan, Iran, Turcia, Bulgaria.
„Jurnalul” vorbește cititorului despre tot ce s-a întâmplat în acele zile (uneori cu lux de amănumte, alteori mai din fugă). Aflăm despre defecțini la mașini, despre prețuri la carburat, momente dramatice (când s-au rătăcit în deşertul Gobi şi când au fost blocaţi pentru 50 de ore în portul Aktau), experiențe gastronomice (cea mai cumplită: în Mongolia, cu lapte de iapă), etc. Nu lipsec nici impresiile despre orașe și cidățeniile locurilor pe unde au trecut, oameni pe care i-au întâlnit. Dar cum un „jurnal” nu se prea poate povesti, vă lăsăm pe d-voastră să descoperiți, în paginile acestei carți (pe care am găsit-o la Librăria Corina), frumusețea unei aventuri asiatice.
Mai ales că noua apariție editorială – „România. O inimă pentru Asia” – este însoțită de un DVD. Și dacă, prea curioși, veți începe cu filmul, o să înțelegeți mai ușor cartea, iar dacă veți proceda, firesc, întâi cu lectura, imaginile pe care o să le vedeți pe urmă vă vor lămuri pe deplin.
Deși la o citire rapidă pare scrisă ca un „jurnal de bord”, cartea împreună cu auxiliarul ei vizual vă vor face să trăiți – chiar dacă doar imaginar – în niște locuri, parcă misterioase, în care poate nici unul dintre noi nu are șanse să ajungă.
Eroii expediției
La expediție au participat: Vlăduţoiu Marcel (conducător expediţie), Magocs Eugen (specialist off-road), Perjariu Silveriu (mecanic auto), Moldovan Adrian (ziarist), toţi din Arad. Ei au filmat 30 de ore de material brut și au realizat peste 7.500 de fotografii.
„În timp ce kilometrii, zilele și țările zburau pe lângă noi, mă gândeam «ce nebunie»” (Adrian Moldovan)
Citiți principiile noastre de moderare aici!