Delegaţia României a fost formată din atletul Samuel Tofan, eu – în calitate de partener – şi chaperonul sau îndrumătorul nostru, Iuliana Dumitru, angajată a Fundaţiei Special Olympics România. Acest summit a făcut parte din evenimentul internaţional Jocurile de Vară Special Olympics de la Antwerp 2014.
După o călătorie foarte palpitantă cu trenul şi avionul, delegaţia noastră a ajuns la Antwerp. Acolo am fost întâmpinaţi de organizatori, am fost cazaţi şi am început să ne împrietenim cu alte delegaţii. Începând cu a doua zi, toate delegaţiile au fost incluse într-un program foarte antrenant şi palpitant.
Am avut parte de sesiuni de spargere a gheţii, de activităţi în care am putut să ne prezentăm ţara şi delegaţia. Apoi au urmat sesiuni în care am vorbit despre integrarea persoanelor cu dizabilităţi mentale în ţara noastră şi despre cum aceste persoane pot fi mai uşor acceptate, implicate şi înţelese de comunitate. Am identificat problemele cu care se consultă fiecare ţară pe acest domeniu şi care ar fi soluţiile valabile pentru acestă tematică.
Cu ajutorul unor traineri Special Olympics din Italia, am învăţat cum să scriem recomandări adresate Parlamentului European, Fundaţiei Special Olympics Internaţional, cât şi autorităţilor locale, prin care acestea să se implice în mod activ în integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi mentale. Aceste recomandări au fost scrise în echipe, iar apoi au fost prezentate tuturor delegaţilor. Eu şi Samuel am fost aleşi, alături de alţi reprezentanţi ai grupurilor, să prezentăm recomandările în faţa unor Directori Naţionali Special Olympics, iar a doua zi am prezentat aceste recomandări la Parlamentul European.
Tot în acest cadru, la Parlament, s-au desfăşurat alegerile pentru un nou comitet al Tinerilor Lideri Special Olympics. România a canditat la aceste alegeri şi a fost aleasă a doua, după Belgia. Din acest comitet mai fac parte Cipru şi Grecia. Mandatul este de doi ani, timp în care acest comitet se va ocupa de integrarea persoanelor cu dizabilităţi mentale în comunitate prin sport.
Toată munca acestor delegaţii a fost recompensată cu prietenii, amintiri pline de veselie, activităţi interculturale şi finanţarea din parte Fundaţiei Matel a unui proiect pe care aceste delegaţii îl vor implementa în comunitate lor pâna la sfârşitul acestui an.
Delegaţia României s-a remarcat prin zâmbetele pe care le-au împărţit, prin ideile inovative şi prin fericirea cu care Samu îi molipsea pe toţi. A fost un proiect minunat, plin de lucruri folositoare, prin care am putut fi vocea unor persoane speciale, am reuşit să implementăm idei care vor prinde contur. Mulţumim Special Olympics pentru acestă oportunitate şi Asociaţiei Integra care a facilitat întâlnirea dintre cu Samu, întâlnire care a dus la prietenie şi la o legătură mai presus de cuvinte între membrii delegaţiei României!
GEORGIANA BIGHESCU,
VOLUNTAR SPECIAL OLYMPICS
Citiți principiile noastre de moderare aici!