Patru persoane aparținând aceleiași familii – mama, tata, fiica şi ginerele – au suferit, joi, o toxiinfecţie alimentară după ce au consumat ciuperci otrăvitoare. Au mâncat în cursul dimineţii din ciupercile pe care ei înşişi le-au cules din pădure, iar după câteva ore li s-a făcut rău. Într-o primă fază au intervenit cadrele medicale din sat, dar când acestea şi-au dat seama că situaţia e gravă, au chemat ajutoare.
La faţa locului au sosit trei ambulanţe şi elicopterul SMURD. Pentru că prezentau simptome mai grave, mama şi tata – o femeie de 68 de ani şi un bărbat de 73 de ani – au fost preluaţi de echipajul de pe elicopter şi transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Fiica şi ginerele au fost transportaţi cu ambulanţa la cel mai apropiat spital, cel din localitatea timişeană Făget, aflată la doar 14 kilometri de Căpâlnaş. Diagnosticaţi cu o formă mai uşoară de toxiinfecţie alimentară, cei doi nu au avut nicio clipă viaţa pusă în pericol. Nu se poate spune acelaşi lucru despre părinţii transportaţi la Arad. „Două persoane – soţ-soţie – intoxicate acut, în stare gravă, au ajuns joi la spital. Au fost internate pe Terapie Intensivă, intubate şi ventilate. Acum (vineri-n.r.) sunt mai bine, sunt detubate, respiră spontan, iar sâmbătă vor fi transferate de pe secţia de Terapie Intensivă pe secţie medicală” – a precizat pentru Jurnal arădean/ Aradon dr. Adrian Wiener, managerul Spitalului Judeţean Arad.
Caz fericit
Potrivit primarului Ion Guţu, culesul ciupercilor este o îndeletnicire obişnuită a localnicilor din zona Birchiş-Căpâlnaş. La fel şi consumul – sub diferite forme – al ciupercilor pe care le culeg. De regulă, oamenii le recunosc pe cele otrăvitoare. Dar se mai întâmplă şi excepţii, cazul de faţă o demonstrează. Din fericire, acum s-a terminat cu bine: toate cele patru victime ale toxiinfecţiei au fost salvate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!