Într-un comunicat de presă remis pe adresa de e-mail a redacţiei, reprezentanţii IJP Arad prezintă un caz de înşelăciune ce a avut loc în 16 iulie la intersecţia străzilor Dornei cu Şelimbăr, din municipiul Arad. Pe scurt, în comunicat se arată cum doi bărbaţi şi o femeie care se aflau într-o maşină au solicitat unei femei în vârstă de 77 de ani să le arate direcţia de mers înspre Ungaria, oferindu-i 50 de lei în schimbul informaţiei. Apoi, cei trei i-au cerut femeii să-şi pună bijuteriile din aur pe care le purta într-un şerveţel pe care l-au învelit în bandă adezivă, cerându-i să-l deschidă doar după ce ajunge acasă, în caz contrar va avea parte de ghinion. Când a ajuns acasă, în loc de bijuterii, femeia a găsit în şerveţel două lănţişoare contrafăcute. „La data de 16 iulie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au fost sesizați despre săvârșirea unei înșelăciuni. Cercetările efectuate de polițiști au stabilit că, la data de 16 iulie, în jurul orelor 13.55, persoane necunoscute – doi bărbați și o femeie -, în timp ce se aflau într-un autoturism staționat la intersecția străzilor Dornei cu Șelimbăr din municipiu, sub pretextul oferirii sumei de 50 de lei și al solicitării de informații cu privire la direcția de deplasare înspre Ungaria, ar fi acostat o femeie în vârstă de 77 de ani din Arad. Astfel, cei bănuiți de comiterea faptei, după solicitarea informațiilor, profitând de vulnerabilitatea victimei, i-ar fi solicitat femeii să-și pună bijuteriile (cerceii, un inel, brățara și lanțul) într-un șervețel, pe care l-ar fi înfășurat apoi în bandă adezivă, convingând-o totodată că pentru <a scăpa de ghinion și pentru a beneficia numai de noroc > este necesară deschiderea lui doar în momentul în care va fi ajunsă la domiciliu. La deschiderea șervețelului respectiv, femeia a constatat că bijuteriile sale fuseseră schimbate cu două lănțișoare contrafăcute, cauzându-i un prejudiciu în valoare de aproximativ 2.000 de lei”, se arată în comunicatul IPJ Arad.
Acordul victimei
Comunicatul Poliţiei continuă cu următoarele rânduri: „în aceste condiții, vă aducem la cunoștință că persoanele bănuite de comiterea înșelăciunii au intrat în posesia bunurilor sustrase, prin distragerea atenției victimei, prin acordul liber consimțit al acesteia de a-și pune bijuteriile într-un șervețel în schimbul norocului pe care l-ar fi primit”.
Aşadar, poliţia s-a grăbit să urecheze niţel victima, dar nu s-a grăbit prea tare să facă public cazul.
Considerăm că acest caz trebuia mediatizat după producerea faptei, pentru ca cetăţenii Aradului să fie informaţi despre metodele de înşelăciune ce au loc în oraşul lor şi să nu cadă pradă infractorilor. Însă, infracţiunile de acest gen par că se vor ascunse sub preş, în timp ce mărunţişurile sunt făcute publice zi de zi. Cu siguranţă cazul prezentat mai sus nu s-a vrut mediatizat de IPJ Arad, însă a „răsuflat” în presă.
Dosar penal
Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, însă cele trei persoane nu au fost identificate, IPJ Arad punctând în comunicat că „polițiștii continuând cercetările în vederea identificării și tragerii la răspundere a celor care se fac vinovați de comiterea faptei”.
Stăm liniştiţi! Infracţionalitatea a scăzut!
La sfârşit, IPJ Arad ne anunţă că infracţionalitatea sesizată a scăzut în acest an. Ca să dormim liniştiţi. „Totodată, pe această cale, I.P.J. Arad transmite arădenilor că, la nivelul judeţului Arad, în primele 6 luni ale anului 2016, evoluția indicatorilor prezintă scădere cu 11% a infracționalității sesizate, fiind înregistrate cu 566 fapte mai puține fapte față de perioada similară a anului precedent”, se arată la finalul comunicatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!