Totul a început cu multe luni în urmă când fetiţa de 11 ani, a fost abandonată de către mama ei care a părăsit ţara pentru un trai mai bun. Fetiţa a ajuns astfel în grija bunicilor.
A refuzat să mânânce
Conform unor surse fetiţa locuia într-un sat din judeţul Timiş împreună cu bunica ei. În urmă cu doi ani mama ei originală din Fântânele, a plecat la muncă în Spania. Bunica a fost nevoită anul trecut să o transporte la şcoală cu un cărucior pentru că fetiţa se autoînfometa de dorul mamei. În septembrie 2010, bunica a internat-o la un spital din Timişoara. Lidia Maradici, voluntar al unei fundaţii care se ocupa de fetiţă în ultimele luni a declarat că, „Din cauza lipsei de afecţiune a refuzat să mănânce şi a ajuns să cântărească sub 20 de kilograme”. Voluntarii au afirmat că după ce fata a fost internată la Arad mama a revenit în ţară şi a vizitat-o aproximativ o lună, timp în care starea copilului s-a îmbunătăţit, dar când mama a plecat din nou fetiţa a refuzat să comunice cu cei din jur.
Hrănită cu un tub
Medicii au spus că fetiţa era alimentată de câteva luni printr-un tub introdus în stomac şi prin vene. Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, dr. Teodora Olariu, a declarat că fetiţa a fost transferată de la Spitalul de Pediatrie din Timişoara în luna februarie 2011. „A fost un copil abandonat, bolnav psihic, fiind părăsit de mamă, care a plecat în Spania. De atunci a refuzat să se mai alimenteze, fata devenind anorexică, astfel că au fost atinse organe vitale, precum plămânii, trăind practic doar cu suport ventilator. Au fost depuse eforturi foarte mari pentru a o menţine în viaţă în ultima vreme”, a declarat Olariu.
Suport psihologic
Managerul spitalului din Arad,dr.Bogdan Totolici, a declarat că pe timpul internării fata a beneficiat de suport şi din partea specialiştilor. Conform acestuia, “refuzul fetei de a se hrăni a fost o formă de protest, sperând să se întoarcă mama ei”, iar “pe chipul ei se vedea foarte bine suferinţa psihică”. “Am luat legătura cu psihologi şi psihiatri care să o ajute să treacă peste acest prag. Problema se pune doar din punct de vedere psihic, pentru că din punct de vedere medical nu se putea face nimic mai mult la niciun alt spital pentru salvarea acestui copil. Este un caz şocant, de o gravitate deosebită, care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru fetele care se înfomentează, unele pentru a fi slabe”, a declarat Totolici.
O hemoragie masivă
Medicii au afirmat că fetiţa a suferit o primă hemoragie pulmonară săptămâna trecută, dar a fost resuscitată, însă vineri dimineaţă a suferit din nou o a doua hemoragie, mult mai puternică. A murit în ciuda eforturilor depuse de medicii pentru a o salva. Fetiţa avea 11 ani şi o greutate sub 20 de kilograme în momentul decesului.
Poliţia s-a autosesizat
„Momentan vom aştepta rezultatul necropsiei. Conform procedurilor în vigoare cercetările vor continua pentru a afla cu exactitate împrejurările în care s-a produs decesul victimei”, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!