SEBIŞ. Sebişul, micuţul orăşel de pe Crişul Alb situat la 90 de kilometri de municipiul Arad, bate recordul judeţean, dacă nu chiar cel naţional, la numărul de firme pe cap de locuitor. La o populaţie de aproximativ 5.400 de persoane, conform ultimului recensământ, în Sebiş sunt înregistrate aproximativ 1.000 de firme. „Dacă scoatem din ecuaţie copiii şi pensionarii, avem o populaţie activă de aproximativ 3.000 de persoane. Rezultă că avem cam o firmă la trei persoane”, ne-a declarat Cristian Feieş, primarul oraşului. Antreprenoriatul pare a fi ocupaţia preferată a sebişenilor, potrivit statisticilor. Drept urmare, am încercat să aflăm cum s-a ajuns ca un oraş semi-izolat, ca Sebişul, să ajungă un punct fierbinte din punct de vedere al încărcăturii de firme per cap de locuitor. Răspunsul ne-a fost oferit tot de către tânărul edil al unităţii administrative. „Meşteşugurile au fost ocupaţia principală în oraşul nostru de multă vreme. Şi acest lucru a rămas valabil şi în prezent. Din cele 1.000 de persoane juridice, aproximativ 300 sunt societăţi comerciale. Restul de 700 au statut de Persoană Fizică Autorizată, Întreprindere Individuală sau Asociaţie Familială. Practic, sunt mici afaceri personale, marea majoritate în domenii meşteşugăreşti”, ne-a declarat Feieş.
Care sunt aceste îndeletniciri? „Prelucrarea lemnului, de la mobilier la dulgherie, prelucrare a pieilor, de la tăbăcărie la cojocărit. Chiar ne mândrim cu faptul că oraşul nostru este cel mai important centru de dulgherie din ţară, dar suntem primii la nivel naţional şi din punct de vedere al prelucrării pieilor”, ne-a mai spus primarul Sebişului. Acesta a ţinut să precizeze, de exemplu, faptul că butoaie de lemn produse în Sebiş, cunoscute drept ciubere, se regăsesc pe toate continentele planetei pe care locuim.
„Pe lângă meşteşugari, avem şi investitori mari, importanţi, care oferă aproximativ 1.600 de locuri de muncă în oraş. Numai că populaţia Sebişului nu poate acoperi necesarul de oameni. Aşa că oameni din zona noastră, din comunele aparţinătoare, vin şi se angajează la firmele din Sebiş”, susţine Cristian Feieş.
Trimite articolul
XVorbeste marele apicultor pe fonduri europene si crescător de ovine, tot asa, buticul ă fost bun. #prieteniistiupecenumesuntele
Nu toate persoanele juridice sunt doar firme, Din categoria persoanelor juridice conform art.189 NCC (Noul cod civil) mai fac parte: “institutiile de credit; asociatiile; fundatiile; asociatiile de proprietari; sindicatele; federatiile sindicale; confederatiile sindicale si uniunile sindicale; patronatele; cultele religioase s.a”
-
O alta afirmatie care parca nici nu-mi vine sa cred ca a fost facuta de Feies:
“Din cele 1.000 de persoane juridice, aproximativ 300 sunt societăţi comerciale. Restul de 700 au statut de Persoană Fizică Autorizată, Întreprindere Individuală sau Asociaţie Familială.” Deci cele 700 mentionate nu sunt persoane juridice ci persoane FIZICE (culmea ca la prima mentionata dintre ele apare denumirea PFA-ul chiar cu numele complet Persoana FIZICA Autorizata)
Pline casele de copiii despre ce naiba faceți voi aceste firme sunt si fac sa distruga tot ce înseamnă munca.