În urmă cu 112 ani, în atelierul fotografic „Hungaria” situat pe strada Mețianu, care la vremea respectivă se numea Forray-utca, Celia Goldschmidt și fiica sa Margit erau fotografiate de către proprietarul atelierului. 85 de ani mai târziu, Margareta Braun, copilul din imagine, dona fotografia, alături de alte imagini de arhivă, Complexului Muzeal Arad.
„Fotograful imortaliza imaginea unei doamne din înalta societate a orașului, alături de fiica sa de circa un an. Recent divorțată tocmai s-a întors în Arad. Era însoțită de fiica Margit, iar din acel moment începe povestea de viață timp de aproape un secol în orașul natal a celor două descendente a renumitei familii Goldschimdt”, spune dr. Adelina Stoenescu, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Arad.
Finalul primului Război Mondial a găsit-o pe Cecilia Goldschmidt ruinată, însă aceasta s-a relansat la scurt timp în afaceri, prin noua firmă pe care și-a deschis-o în Arad: magazinul de confecții Fortuna. După cel de-al doilea Război Mondial, și fiica sa, Margit, s-a implicat în afaceri. Inițial s-a angajat în banca Goldschimdt ce avea sediul pe strada Eminescu și aparținea unchiului său, Sandor Goldschmidt. Mai târziu și-a întemeiat o casă de modă foarte cunoscută și apreciată în Arad: casa de modă Diva. „Margareta, iată, o tânără arădeancă din perioada interbelică, frecventa cercurile înalte ale orașului, având un mariaj fericit alături de soțul său, comerciantul Jozsef Stern. Totul până în 1942, când Jozsef Stern, bărbat evreu care fusese internat în lagărul de muncă de la Brașov, grav bolnav, reușește să se întoarcă acasă. Cu toate eforturile familiei, acesta a decedat la vârsta de 49 de ani. Margareta era văduvă, avea 35 de ani. Războiul i-a ruinat viața, mariajul și afacerea de familie. O parte dintre firme au fost rechiziționate de stat, o mică parte au fost salvate. A urmat regimul comunist, a urmat naționalizarea, când familia Goldschmidt a pierdut totul”, adaugă dr. Adelina Stoenescu.
Ulterior, Margit s-a recăsătorit cu Eugen Braun. Acesta moare în anii 1950, iar după moartea acestuia, Margit oferă, pentru a supraviețui, ore de pian, de limba engleză, franceză, germană. Margareta (Margit) Braun a murit în 1995, fiind înmormântată în cimitirul evreiesc din Grădiște.
Exponatul lunii noiembrie, precum și alte exponate ce au legătură cu viața Margaretei Braun, pot fi văzute în expoziția de istorie din Palatul Cultural, etajul 2.
VIDEO: YouTube/Nelu Scripciuc
Trimite articolul
XDa,avem nevoie de istoria orasului nostru….Poate cunoscand mai mult din aceasta,vom respecta mai mult acest oras…….
Intrebarea care ramane…..Cu ce contribuim fiecare dintre noi ?
-
Răspuns simplu! Hai să începem cu respect și cu cei 7 ani de-acasă ( cine îi are ). Cum? Păi să nu aruncăm la întâmplare hârtii sau mizeria pe jos. Să întreținem spațiile verzi din fața casei sau al blocului. Să strângem mizeria lăsată în urmă de animalele de companie. Să nu așteptăm ca altcineva să facă sau să întrețină curățenia…
Ce articol sublim..asa ceva lipseste din pacate …Daca nu stii istoricul tau,al orasului tau,nu ai nici o sansa pentru viitor…
@Eugen Rogojan,te rog frumos sa nu te opresti la acest articol,continua…Iti pot pune la dispozitie,materiale foarte multe,din colectia mea personala…Poate ne putem intalni…candva,cumva….Iti pun la dispozitie multe…Nu FaceBook,nu Insta…Voi gasi o cale ca sa te contactez…
La redactie,ar fi posibil?
Din piese mici, din colțuri diferite ale orașului, din frânturi din viata reala, se poate constitui o sală specială dedicată exclusiv istoriei moderne a Aradului! Aceasta sala poate fi chiar și ……sala de clasă de istorie pt copii nostrii. Dacă nu aduci istoria lângă oameni, dacă oamenii nu conștientizează noblețea urbei…nu vom avea un viitor măreț!